Stichting Duitsland Kring Friesland
versterkt banden Friesland - Duitsland

OUDWOUDE - In Friesland wonen veel Duitsers, en recreatief, cultureel en qua handelshistorie zijn er tussen Friesland en Duitsland ook veel verbanden. In november is de eerste bijeenkomst van een nieuwe stichting: Stichting Duitsland Kring Friesland.

Friesland kent zo'n 2800 inwoners die in Duitsland geboren zijn, daarvan wonen er 1200 in Leeuwarden. Op Ameland is 28 % van de buitenlanders van Duitse afkomst, Terschelling 25 %, Vlieland 18 % en Fryske Marren 15 %. Het is de grootste groep buitenlanders die in deze provincie woont.

2800 inwoners die in
Duitsland geboren zijn

Diverse verbanden

Veel Friezen hebben op verschillende gebieden contacten in Duitsland: bedrijven, culturele instellingen, kerken en particulieren. Veel Friezen gaan graag met vakantie naar Duitsland. En veel Duitsers komen graag naar Friesland, waarbij de waterrecreatie favoriet is. Leeuwarden 2018 Culturele Hoofdstad van Europa liet zien dat de grootste groep buitenlandse bezoekers uit de Bondsrepubliek kwamen. Er liggen nauwe banden tussen Friesland en Duitsland vanuit de historie (Lapkepoepen, winkelbedrijven die hier ontstonden, zoals C&A Brenninkmeijer in 1841 in Sneek) en vanuit het bedrijfsleven in Friesland, die banden hebben met bedrijven van onze oosterburen.

Stichting opgericht

Om de contacten op al deze gebieden (cultuur, taal, wetenschap, historie, bedrijfsleven en muziek) meer inhoud te geven, te verstevigen en meer bekendheid te geven, is Stichting Duitsland Kring Friesland opgericht. De hoofddoelstelling is het bijeenbrengen van in Friesland woonachtige personen of gevestigde organisaties met interesse voor Duitsland en voor Duitse taal en cultuur.

Doelstelling

Dit wil zij doen door Duitse taal en cultuur bekender en toegankelijker te maken, contacten te verzorgen tussen de hier wonende Duitsers, maar ook onderling met de in Duitsland geïnteresseerde inwoners van Friesland.
Er zullen thema-avonden worden georganiseerd op het gebied van cultuur, muziek, taal, wetenschap, historie, politiek, toerisme en de Duitse keuken.

Donateurs

Donateurs zijn van harte welkom. Zij ontvangen het jaarprogramma en zullen met reductie de bijeenkomsten kunnen bezoeken (aanmelding: duitslandkringfriesland@gmail.com).

Startbijeenkomst

De officiële startbijeenkomst is 9 november 2019, de dag waarop het dertig jaar geleden is dat de Val van de Muur plaats vond.

Bearn Bilker is voorzitter

Zeven bestuursleden

Het bestuur bestaat uit zeven personen, onder wie drie leden die de Duitse nationaliteit hebben en in Friesland wonen: Bearn Bilker (Oudwoude, voorzitter); Gerlof Born (Leeuwarden, secretaris); Jorrit Holwerda (Leeuwarden, penningmeester); Dominique Langer (Franeker, tweede voorzitter); Froukje de Jong-Krap (Sint-Annaparochie); Lucia Lendle (Ferwoude) en Clemens Groppe (Franeker).