Udo de Haan uit Hemrik won met Berber van der Veer de KFPS
Nieuwelingencompetitie Tweespannen en de Gouden Zweep.
Udo de Haan uit Hemrik won met Berber van der Veer de KFPS Nieuwelingencompetitie Tweespannen en de Gouden Zweep. Foto: Karin Sevink

Geslaagd jubileumconcours Hippique Dokkum e.o.

DOKKUM - Het was zaterdag 22 juni een stralende dag en het Tolhuispark lag er strak bij tijdens het Concours Hippique in Dokkum. Om half negen werd er op het hoofdterrein gestart met de eenspannen tuigpaarden en op het achterterrein was voor de achttiende keer de ponykeuring. Hier streden de jongste deelnemers met hun pony voor de hoofdprijs.

Het tuigen werd in het programma afgewisseld met de spectaculaire show Horseboarding. De nieuwste rage op het gebied van horseboarden maakte vorig jaar al zijn opwachting op het Concours Hippique in Dokkum, maar dit jaar waren deelnemers nog sneller en behendiger. Met zo'n 40 kilometer per uur gingen ze op een skateboard achter een paard aan.

Op het 80-jarig jubileum waren er ook hindernissen terug in de ring op het concours. Dit jaar in de vorm van een springclinic, gegeven door Hans de Vries uit Gy tsjerk. Hij had zijn talenten uit de regio meegenomen en liet zien hoe zij zich voorbereiden om tot de beste prestaties komen op springwedstrijden.

Hubert Raadsma onderscheiden

Om 12.00 uur werd traditiegetrouw het Concours Hippique Dokkum geopend. Dit jaar door de commissaris van de Koning, Arno Brok, de burgemeester van Noardeast-Fryslân Hayo Apotheker en de voorzitter van het Concours Hippique Hubert Raadsma.

Voor laatstgenoemde kreeg de opening een bijzondere wending. Hiervoor was ook burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel aanwezig. Hubert Raadsma, inwoner van Tytsjerksteradiel, werd namelijk door de burgemeester benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Raadsma ontving zaterdag de Koninklijke Onderscheiding voor zijn jarenlange inzet op het snijvlak van sport en ondernemerschap. Sinds 2004 is hij voorzitter van het bestuur van het Concours Hippique en ook dit jaar wist hij met de rest van de organisatie weer een geslaagd concours neer te zetten.

Hardlopers voor World Servants

Als afwisseling van de paarden waren er dit jaar ook hardlopers in het veld. Door Hugo Veenker was de World Servants Loop georganiseerd. Hier deden zo'n dertig deelnemers aan mee en het inschrijfgeld gaat naar het goede doel.

Deze zomer gaat een enthousiaste groep vanuit Dokkum op reis met World Servants. World Servants is een non-profit organisatie, waarbij Nederlandse jongeren, samen met de lokale bevolking, bouwen aan diverse gebouwen. Vaak zijn dit schoolgebouwen of klinieken in ontwikkelingslanden.

Kampioenschappen

In het middagprogramma werd er gestreden om de te verrijden kampioenschappen. De Zilveren Waegh ging dit niet jaar niet naar Ule Haarsma, die de Zilveren
Waegh al elf keer op rij won, maar naar Leendert Veerman uit Wittelte.

Dressuur

Bij de dressuur werd er de klasse Z1 gewonnen door Monique van der Meij met haar Fries Sandokan. In de klasse Z2 boekte Nynke Tilma een dubbele overwinning met Hype Rw. De winst in het ZZ-Zwaar ging naar Stephanie Berends met Giorgio.

CH in 2020

Het bestuur van Concours Hippique Dokkum kijkt terug op een geslaagd concours en ziet het publiek graag terug op de vierde zaterdag van 2020, op 27 juni.