Een houtsnijwerk van Piet Wijk.
Een houtsnijwerk van Piet Wijk. Foto: Jaap Schiere

Tsjerkepaad in de Doopsgezinde kerk

DRACHTEN - Alle zaterdagen van 6 juli tot en met 28 september zijn er diverse activiteiten in het kader van Tsjerkepaad in de Doopsgezinde kerk in Drachten.

Van 13.00 tot 17.00 uur is er open huis en om 15.00 uur is er meestal een orgelbespeling. De toegang is vrij, met een vrijwillige bijdrage ter bestrijding van de onkosten. Ook is de tentoonstelling 'Verwonderd in de Schepping - in Gesprek met Menno', te zien. Piet Wijk heeft een grote collectie dieren uitgesneden uit allerlei soorten hout. Janette Wijk-Eendhuizen heeft veel werk van Menno Simons overgeschreven naar modern Nederlands schrift, met daaromheen collages van kunst uit die tijd.

Doopsgezinden, ook wel Mennisten genoemd, hebben veel te danken aan Menno's leiderschap. In de gewelddadige jaren van de vroege hervorming (begin 16e eeuw) koos hij er persoonlijk voor om Jezus te volgen in diens weg van vrede en gemeenschap. Dat betekende - zeker toen - gevaar voor eigen leven en comfort.

Boeken uit 16e eeuw

Menno's werk en denken is nogal verborgen achter oud-Nederlands schrift. In de ontmoeting met het werk van Janette en Piet komt een heel menselijke en spirituele Menno Simons naar voren, met een scherp oog voor alles wat leeft. Hun expositie wordt verrijkt met enkele unieke oude boeken en andere voorwerpen uit die vroege tijd.

Meer informatie over de activiteiten en tentoonstellingen vindt u op de sites van de Doopsgezinde gemeente: www.doopsgezindendrachtenureterp.nl. Tsjerkepaad: www.tsjerkepaad.nl