MFC Feanwâlden dreigt te sneuvelen

FEANWALDEN / DAMWALD - Met een luid toerende protestoptocht hebben inwoners van Feanwâlden vorige week de bij gemeenteraad van Dantumadiel kenbaar gemaakt, dat de toegezegde subsidie van één miljoen euro voor het nieuwe multifunctionele centrum niet geschrapt moet worden.

De meerderheid van de raad steunde niettemin het college van b. en w., dat het besluit hierover moet worden uitgesteld tot op z'n vroegst september dit jaar, vanwege de onverwacht slechte financiële situatie van de gemeente. De mfc-woordvoerders Roel Dijkstra en Oege Hiddema vrezen dat dit uitstel zal leiden tot hogere bouwkosten van wellicht een ton. "En dat jild hawwe wy net!"

Raadslid en oud-bouwvakker Wietse Stienstra (Gemeentebelangen) voorspelde in de wandelgangen overigens tegenover Hiddema, dat het mfc-bestuur aan dat ene miljoen subsidie lang niet genoeg zal hebben. "Jimme komme skielk by de gemeente werom foar nochris in miljoen, want sa'n mfc kostet wol twa miljoen euro!"

De oppositiepartijen CDA, VVD en FNP dienden eerst een voorstel in, alsnog een oplossing te zoeken voor het subsidiëren van het mfc, omdat hierover al twee raadsbesluiten genomen zijn. Maar de coalitiepartijen stemden hiertegen, zodat dit voorstel met zeven voor en tien tegen werd verworpen. Hetzelfde gebeurde daarna met een motie van afkeuring van de oppositie.
De coalitie stemde in met een onderzoek door een extern bureau naar de financiële situatie van de gemeente. In 2018 was er een tekort van 3,9 miljoen euro.