Verkoop Eneco-aandelen moet 'lucht' geven

DOKKUM/KOLLUM - De gemeente Noardeast-Fryslân hoopt en verwacht 16,5 miljoen euro opbrengst te krijgen van de verkoop van de Eneco-aandelen. Met dit bedrag kunnen de ontstane en te verwachten tekorten worden gedekt.

Ook kan er volgens b. en w. ook nog een projectenfonds van 10,5 miljoen euro mee worden gevormd. De raad buigt zich er donderdag 4 juli over, vanaf 's middags één uur in de raadszaal in Kollum.

Het ontstane structurele tekort van ruim 7 miljoen per jaar moet worden omgebogen om een sluitende begroting te krijgen. Daarnaast wil het college ruimte creëren voor nieuw beleid en investeringen de komende jaren: van 1,4 miljoen oplopend tot 2,4 miljoen per jaar. De hiervoor benodigde bezuinigingen en ombuiging van uiteindelijk 9,5 miljoen structureel per jaar wil het college in vier jaar stapsgewijs invoeren.

De drie gemeenten die samen Noardeast-Fryslân gevormd hebben per 1 januari, hadden in 2018 alledrie een verlies, van in totaal ruim 3,7 miljoen euro. Dongeradeel: 1.449.108, Ferwerderadiel 253.994 en Kollumerland 2.040.614 euro. Noardeast-Fryslân wil de financiële situatie door een extern bureau laten doorlichten.