Zomerconcerten in Grote Kerk en stadhuis

DOKKUM - De zomerconcerten in de Grote Kerk en het stadhuis in Dokkum beginnen op vrijdag 28 juni. Voorafgaand aan bijna elk concert om 20.00 uur in de Grote of Sint Martinuskerk is er een recital op het carillon van het stadhuis vanaf 19.00 uur. Veelal wordt dit door dezelfde (gast)musicus gedaan. Ook dit jaar is de commissie er weer in geslaagd om bekende organisten en beiaardiers naar Dokkum te lokken.

Zo komen onder andere de organist van de Nieuwe Kerk uit Amsterdam, Henk Verhoeff en de organist van de Martinikerk, Henk de Vries spelen. Maar ook Janno den Engelsman, bespeler van het vermaarde Ibach-orgel in Bergen op Zoom. Alle organisten laten ook het koororgel even horen. Bijzonderheid is dat beide orgels in de Grote Kerk dit jaar veertig jaar geleden gereconstrueerd of gemaakt zijn. In 1979 maakte orgelbouwer Flentrop een reconstructie van het oude Helmanorgel uit 1688 in de oude orgelkassen, terwijl orgelbouwfirma Bakker & Timmenga in hetzelfde jaar een positief (het huidige koororgel) samenstelde uit oudere delen als een windlade uit 1800 en pijpwerk uit circa 1700.

Het openingsconcert op vrijdag 29 juni wordt verzorgd door twee Dokkumer organisten: Arie Goud en Auke de Boer, als een duoconcert op beide orgels met muziek uit Spanje, Italië en Duitsland. Zo hoort u van Händel het orgelconcert in Bes groot, waarbij het hoofdorgel als orkest functioneert en het koororgel als 'orgelsolist'.