'Boeren en natuur' tegen plan De Warren

BURGUM - Het woningbouwplan De Warren westelijk van Burgum (ter hoogte van het 'djippe gat') moet niet doorgaan. Dat vinden enkele boeren in de nabije omgeving, maar ook It Fryske Gea (IFG) en de Friese Milieufederatie (FMF). Ze hebben dit vorige week in de gemeenteraad naar voren gebracht.

De raad neemt donderdag 4 juli een principebesluit, in combinatie met een besluit over de gemeentelijke woonvisie. (Die raadsvergadering begint om vijf uur 's middags). Dit grijpen IFG en FMF aan om te vragen om een afweging: kijk eerst naar 'inbreiding' (nieuwe woningbouw in de bebouwde kom) en weeg ook de financiële kant af van inbreiding ten opzichte van woningbouw in De Warren. Omdat dit gebied erg laag ligt, zal er veel moeten worden geïnvesteerd in het bouwrijp maken, merken de briefschrijvers op.

Ze wijzen ook op het belang van behoud van zeldzame planten en dieren in De Warren, zoals zwanenbloemen, koekoeksbloemen, dotterbloemen en waterviolier. Diverse vleermuizen en de beschermde waterspitsmuis zijn ook in De Warren te vinden, aldus FMF en IFG. De betreffende boeren vrezen dat als de pacht van de Warren vervalt, de pachters moeten verkassen naar Garyp en Sumar.