Voorafgaand aan de raad was een groep Aldtsjerksters met trekker en wagen, beschilderd met leuzen, naar de gemeenteraad gereisd.
Voorafgaand aan de raad was een groep Aldtsjerksters met trekker en wagen, beschilderd met leuzen, naar de gemeenteraad gereisd. Foto: Actief Media

'Aldtsjerk Foarút' ziet weer kans woningbouw

ALDTSJERK/BURGUM - De Stichting Aldtsjerk Foarút en b. en w. van Tytsjerksteradiel gaan weer met elkaar om tafel. Het streven van de stichting is, het oorspronkelijke woningbouwplan uit 2008 alsnog te realiseren en begin 2020 de schop in de grond te zetten.

Het betreft de bouw van tien starterswoningen (vanaf 170.000 euro), tien vrije sector-woningen, drie woningen in combinatie met werken en zeven recreatiewoningen. Ook wordt een meer uitgegraven ten behoeve van waterberging en natuur (10,5 hectare). Dan blijft nog drie hectare landbouwgrond binnen het plan over.
B. en w. hadden in maart dit jaar aan de stichting gemeld, dat het plan financieel niet haalbaar was en dat er daarom een kleiner plan moest komen. Dit had te maken met een geringere opbrengst van het zand dat beschikbaar komt bij het uitgraven voor het meer.

Omdat de eigenaar van de betreffende grond, Oostenbrug, bereid is de financiën voor de zandwinning te garanderen, en een bouwbedrijf bereid is de bouw financieel te garanderen, kunnen beide onderdelen van het project in de oorspronkelijke vorm worden uitgevoerd. Dit betoogde projectleider Hans Westerhof donderdag in de gemeenteraad.
De raad nam unaniem een motie aan van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Daarin werd er bij b. en w. op aangedrongen, opnieuw met de stichting concrete plan-afspraken te maken. Wethouder Gelbrig Hoekstra (CDA) toonde zich hiertoe bereid, maar merkte ook op, dat de gemeenteraad (op 4 juli) eerst de woonvisie dient vast te stellen.

Voorafgaand aan de raad was een groep Aldtsjerksters met trekker en wagen, beschilderd met leuzen, naar de gemeenteraad gereisd (zie foto).