Bjarne van der Kooi en Mark Alma.
Bjarne van der Kooi en Mark Alma. Foto: Binne-Louw Katsma

Helden ontvangen Jongereinkomplimint

BUITENPOST - Bjarne van der Kooi en Mark Alma zijn de eerste jongeren in Achtkarspelen die het Jongereinkomplimint ontvingen voor een bijzondere prestatie. "Dizze twa helden fertsjinje in grut komplimint. Ek folgjend jier wolle wy wer ien útrikke", zegt burgemeester Oebele Brouwer tijdens de Mid simmermoeting in Buitenpost.

Jongeren die een heldendaad verrichtten, of een positieve bijdrage aan de gemeenschap leveren, komen voor het Jongereinkomplimint in aanmerking. Inwoners van Achtkarspelen konden hen online nomineren.

Bjarne van der Kooi uit Augustinusga is een echte bezige bij en actief in het dorp. Hij verricht vrijwilligerswerk voor muziekvereniging De Bazuin, organiseert activiteiten voor jongeren en als hij tijd over heeft, bezoekt hij ouderen. Zijn tante nomineerde hem en roemt hij om zijn "positieve instelling en warme belangstelling".

De andere winnaar, Mark Alma, heeft ook een bijzonder verhaal. Hij verrichtte een heldendaad toen een vriend van hem tijdens een ongeluk ernstig gewond raakte. Terwijl hij de alarmcentrale aan de telefoon had, legde hij zijn vriend in een stabiele zijligging, deed een ademhalingscontrole en bleef tegen hem praten om hem bij bewustzijn te houden. Bij toeval had hij net op school een EHBO-cursus gevolgd! Bijzonder is dat Mark genomineerd is door de ouders van het slachtoffer. Zij prijzen hem om zijn snelle handelen. "Wij geloven dat mede door het ingrijpen van Mark onze zoon nog leeft!"