'Stilte', één van de quilts van Baukje van der Lei-Potjer in de Grote Kerk in Drachten.
'Stilte', één van de quilts van Baukje van der Lei-Potjer in de Grote Kerk in Drachten. Foto: Ingezonden

Expositie 'Quilts met een verhaal' in Grote Kerk

DRACHTEN - Vanaf 29 juni organiseert de Grote Kerk in Drachten een expositie van quilts die zijn gemaakt door Baukje van der Lei-Potjer.

Bij het woord 'quilt' wordt al snel gedacht aan een lappendeken waarin restjes van oude lappen aan elkaar zijn genaaid om aldus een beddensprei of een ander soort deken te maken.

Deze oneerbiedige associatie is zo gek nog niet, indien men bedenkt dat het woord 'quilt' is afgeleid van het Latijnse woord culcita, dat 'gevulde zak' betekent. Via Franse woorden als couette en cuille ontstond het woord 'quilt'. Bescherming tegen koude weersinvloeden was het oorspronkelijke doel. Zelfs de kruisridders droegen al gequilte jassen.

Heel anders wordt het beeld, als we naar de quilts kijken die in de Grote Kerk zullen worden tentoongesteld. De machinale quilttechniek is hier toegepast om veelzijdige afbeeldingen te maken. De kleurrijke quilts voeren ons naar de Noorse fjorden of diep onder water naar het Koraal. Ook religieuze thema's komen aan bod, zoals de stilte waarin Elia God heeft ervaren bij de beek. De expositie bestaat uit elf quilts, waarvan een aantal al een definitieve eigenaar heeft gevonden, maar waarvan ook een aantal nog te koop is. Tien procent van de verkoopopbrengst zal ten goede komen aan de Stichting Vrienden van de Grote Kerk. De expositie is te bezichtigen vanaf 29 juni tot en met 14 september 2019 op zaterdagmiddagen van 13.30 tot 17.00 uur in de Grote Kerk, Zuidkade 19 in Drachten.

In het kader van het project 'Open Grote Kerk' is er op 29 juni om 14.00 uur een uitvoering van het Martini jongenskoor uit Sneek. Op de overige zaterdagmiddagen is er vanaf 16.00 uur een muzikale uitvoering.