Links Ilse Osinga en rechts Marrit Smit van Turnlust Hallum, 
medaillewinnaars op het Fries kampioenschap.
Links Ilse Osinga en rechts Marrit Smit van Turnlust Hallum, medaillewinnaars op het Fries kampioenschap. Foto: Ingezonden

Regioclubs op Fries turnkampioenschap

WOLVEGA - Voor de turnsters van wedstrijdgroep 4 werd zaterdag het Fries kampioenschap gehouden in Wolvega.

Vijf turnsters van Turnlust Hallum hadden zich hiervoor geplaatst. Ilse Osinga turnde de eerste wedstrijd in de categorie jeugd 2 niveau H. Zowel op balk en vloer behaalde ze de hoogste waardering waardoor ze met een ruime voorsprong het goud in ontvangst mocht nemen, dit was voor haar de derde gouden turnmedaille van dit seizoen. Marrit Smit en Sanne van der Borgh turnden de volgende ronde bij de junioren H keuzeoefenstof. Deze wedstrijd verliep voor Marrit verrassend goed met zilver. Op vloer en brug scoorde ze de hoogste waardering.

Jannet van der Meulen (Anjum) wist hier een podiumplaats te behalen met haar sterke en krachtige turnen. Bij de instap D1 ontving de turnster van Turn- en Gymsport Dokkum dan ook dik verdiend het brons. Bij de senioren G liet Mellanie Mertens (Walterswâld) een prachtige uitstraling zien in haar balk- en vloeroefening en mede dankzij deze toestellen en technisch goed uitgevoerde elementen behaalde ze een zilveren medaille.

Met maar liefst tien deelnemers was DGC Drachten aanwezig in Wolvega. Daisy Jane Han van der Spoel en Dian van Kuijk turnden deze wedstrijd in dezelfde groep en waren aan elkaar gewaagd. Ze wisten dat de concurrentie sterk is en zetten beiden hun beste beentje voor. Na vier fantastische oefeningen van beide turnsters kwam Dian in het eindklassement nét iets hoger uit dan Daisy. Met slechts 0.45 verschil werden Dian en Daisy respectievelijk tweede en derde in hun niveau.

In een ander niveau turnen Yentl Koops en Danielle Brouwer. Ze zaten samen in de groep en coachten elkaar voor en tijdens de wedstrijd. Toen tijdens de prijsuitreiking bleek dat Daniëlle op nummer drie mocht staan en Yentl op nummer twee waren de trainers door het dolle heen en de meegekomen familie uitzinnig.

Jannah Eppinga en Wencke Sijbranda vertegenwoordigden SFK uit Drachtstercompagnie, Beide turnsters kwamen uit in niveau pupil 1 D1.

De wedstrijd begon op balk waarbij Wencke een zeer strakke oefening liet zien, zij werd daardoor eerste op balk. Ook Jannah liet een goede balkoefening zien en wist daarmee tweede op balk te worden. Op vloer werd Jannah eerste en Wencke tweede. De ochtend sloten ze af met hun brugoefeningen waarbij Jannah een zeer strakke oefening turnde en daarmee haar tegenstanders ver achter haar liet, zij werd daardoor eerste op brug.

Door deze goede prestaties wist Wencke een zilveren medaille te bemachtigen. Jannah ging er vandoor met het goud, zij werd eerste van Friesland en mag zichzelf nu Fries kampioen noemen.