De lopers van de 8 kilometer van de 8 van Drachten zijn onderweg en
hebben  Olterterp bereikt.
De lopers van de 8 kilometer van de 8 van Drachten zijn onderweg en hebben Olterterp bereikt. Foto: Jan Bakker.

Paul Geertsma wint Acht van Drachten

DRACHTEN - De vijftiende editie van de Acht van Drachten was zondag, met heel mooi loopweer en met ruim 1250 deelnemers en 580 deelnemers voor de KidsRun, een groot succes. Naast het hardlopen was er ook een fietstocht met tweehonderd deelnemers. Ook het wandelen trok met tweehonderdvijftig deelnemers veel belangstellenden.

Tot halverwege de hardloopwedstrijd was er nog een kopgroep van drie man. Maar al snel werd duidelijk dat Paul Geertsma van atletiekvereniging Lionitas uit Leeuwarden te sterk was. Hij kwam alleen met een voorsprong van twintig seconden als eerste over de finish. Tweede werd Hagos Brhane uit Burgum.

Anders was het bij de dames. Daar was het tot aan de finish een nek aan nek race tussen de Groningse Marieke Falkmann en de uit Hoogeveen afkomstige Ine Strijker. Uiteindelijk trok Marieke aan het langste eind en pakte de volle winst. Sandra Sikkema hield de eer hoog voor atletiekvereniging Impala uit Drachten en pakte een keurige derde plaats bij de dames overall.

De jeugdlopers stalen toch de show, met 580 deelnemers was het een waar feest. De scholen hadden meegedaan met de wijklopen in het kader van het Project Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Als afsluiting werd de mijl gelopen. Bij de wedstrijdlopers van de mijl werden de prijzen verdeeld en bij de jongens won Marijn Piek van Impala. Bij de meisjes was de overwinning voor Hannah Talstra van Impala, zij won ook al in 2017 en 2018. Bij de meisjes was het volledige podium voor het Drachtster Impala.