Tytsjerksteradiel: niet alleen bezuinigen

BURGUM - Als het aan b. en w. van Tytsjerksteradiel ligt, zal er de komende jaren niet alleen worden bezuinigd om financieel weer gezond te worden. De toeristenbelasting zou moeten worden verhoogd van één euro per nacht naar anderhalve euro.

Wat de bezuinigingsvoorstellen betreft, lopen de financiële opbrengsten sterk uiteen. De grootste opbrengst lijkt te kunnen komen uit het verkopen van de gemeentelijke haven van Earnewâld. Dat levert 178.000 euro per jaar aan exploitatiebesparing op.

Op onderwijsbegeleiding en peuterzalen denkt het college een ton per jaar te kunnen bezuinigen, op een totaal van ruim 1,3 miljoen euro per jaar aan gemeentelijke uitgaven. Ook op de subsidie voor de openbare bibliotheek wil het college een ton per jaar besparen, oftewel bijna vijftien procent op het huidige budget van bijna 671.000 euro per jaar.

Minder onderhoud of zelfs het verkopen van gemeentelijke panden moet ook geld opleveren. Door (binnenkort) lege schoolgebouwen te verkopen, zoals De Oerstek in Noardburgum, verwacht het college 25.000 euro binnen te halen. Circa 50.000 euro per jaar kan worden bespaard op onderhoud van wegen en waterwegen. Ook op het onderhoud van gemeentelijke accommodaties kan worden bespaard: 21.000 euro per jaar.
De hogere toeristenbelasting (van één euro naar anderhalve euro per nacht) leidt tot circa 140.000 euro extra inkomsten per jaar.
De gemeenteraad buigt zich donderdag 11 juli over de voorstellen, van tien uur 's ochtends tot vijf uur 's middags, is het streven.