Boek over nieuwe aanpak in onderwijs:
'Beter leren door groepsdynamiek'

BURGUM - Op basisschool De Reinbôge in Burgum wordt vrijdagmiddag 21 juni het boek geprestenteerd 'Beter leren door groepsdynamiek: van multi-intensief onderwijs naar groepsdynamisch onderwijs'. Het wordt uitgeven door Pica. Schrijvers zijn Willem Mennen en Eelke Hoekstra.

Het eerste boek wordt aangeboden aan mevrouw Jellie Brandsma, inspecteur van het onderwijs. Zij heeft basisschool de Reinbôge vijf jaar geleden op het spoor gezet van groepsdynamisch onderwijs.

Willem Mennen heeft vanaf 2002 in samenwerking met scholen dit onderwijsconcept ontwikkeld. Er zijn verschillende scholen in Nederland die werken met een groepsdynamische aanpak. Eelke Hoekstra is directeur van de groepsdynamische school De Reinbôge en kent dus de groepsdynamische praktijk. Hij kreeg zoveel vragen over groepsdynamisch onderwijs, dat hij vond dat er een boek moest komen.

Multi-intensief versus
groepsdynamisch onderwijs

Acht Friese scholen werken samen

Er zijn nu een achttal Friese scholen die groepsdynamisch werken en de vraag naar dit soort onderwijs neemt in de regio toe. Het bijzondere in Friesland is dat deze scholen met elkaar samenwerken. Op deze manier leren ze van en met elkaar. Vandaar dat de presentatie van dit boek in Friesland is.

Groepsdynamisch onderwijs

Het boek 'Beter leren door groepsdynamiek' is niet alleen bedoeld voor groepsdynamische scholen, maar ook voor mensen die meer willen weten over het groepsdynamisch onderwijs. Het boek is een antwoord op vele klachten in het onderwijs, die regelmatig opduiken in de media. Het onderwijs klaagt over toename van werkdruk, toename van gedrags- en leerproblemen, lastige ouders en een groter wordende bureaucratie. Het onderwijs is kortom multi-intensief geworden. Dit boek heeft de pretentie om een antwoord te zijn op deze problemen en laat dit in de praktijk zien.

Groepsdynamische scholen geven aan dat er meer rust is op school, het omgangsklimaat verbeterd is, de leerlingen actiever zijn en de leeropbrengsten hoger. Voor veel leerkrachten een aanlokkelijk perspectief.

Meerdere sprekers

In deze bijeenkomst vrijdag laten enkele sprekers zien of dit beeld ook klopt. Klaas Politiek, leerkracht en interne begeleider van de Reinbôge, leidt de sprekers in. Eelke Hoekstra geeft het belang aan van een verantwoord en degelijk keuzeproces. Het team moet er uiteindelijk achterstaan. Hij laat zien wat voor positiefs dit voor kinderen en leerkrachten heeft opgeleverd. Het boek is volgens hem een mooie aanvulling om dit concept beter te leren snappen.

Mevrouw Adelien Buruma belicht vanuit het bestuur welke veranderingen zij heeft ervaren bij deze nieuwe aanpak op de Reinbôge.

Fokke Hofman is een ervaren groepsdynamische leerkracht op basisschool De Jint in Stiens. Hij gaat dieper in op wat groepsdynamisch onderwijs voor hemzelf en voor zijn kinderen in de klas betekent.

Willem Mennen geeft het belang aan van groepsdynamisch onderwijs in het huidige onderwijs en sluit de bijeenkomst af.