Pitcher Brigitta de Champs voor Drachten Diamonds in actie.
Op achtergrond Annechien Faber op het eerste honk, klaar voor de bal.
Pitcher Brigitta de Champs voor Drachten Diamonds in actie. Op achtergrond Annechien Faber op het eerste honk, klaar voor de bal. Foto: Ingezonden

Vijftig jaar softbal in Drachten, jubileum Diamonds

DRACHTEN - De softbalafdeling van Drachten Diamonds bestaat vijftig jaar en daarom wordt na de zomer een jubileumfeest gehouden. De oud-speelsters Annechien Faber en Ineke Vissia vertellen over hun club en het softbal dat meer aan aandacht en beoefenaars verdient.

Door Jelle Jeensma

Faber en Vissia kijken uit naar de reünie, die op zaterdag 21 september wordt gehouden in de kantine van Drachten Diamonds aan de Sportlaan in Drachten. De reünie-commissieleden nodigen alle oud-spelers en speelsters, bestuursleden, supporters uit om hier een gezellige middag en avond van te maken. De reünie zal samenvallen met een activiteit voor de leden van de club van 50. Drachten Diamonds telt nu een kleine negentig leden, waaronder tien softbalsters, die op regionaal niveau, de vierde klasse, actief zijn. Vijftig jaar geleden, in 1969, kreeg de Honkbal Vereniging Drachten een afdeling softbal voor vrouwen en werd de clubnaam veranderd in HSVD. Sinds 2007 heet de club Drachten Diamonds.

Faber en Vissia herinneren zich dat in het verleden meer softbalsters actief waren in Drachten. "Er waren toen drie teams. Vrouwen die relaties hadden met honkballers van de club gingen toen een eigen team vormen. Het hoogste softbalteam speelde op landelijk niveau en we hadden toen een Amerikaanse coach. Daarna kwam de klad in het noordelijke honk- en softbal en verdwenen er zelfs clubs." De spoeling is momenteel dun, want softbal is in het Noorden altijd een kleine sport geweest, zegt Annechien Faber, die zo'n beetje alle functies in de club heeft gehad en lang actief was als speelster, de laatste jaren met dochter Nanda. Haar kleinzoon Sem speelt nu honkbal bij de pupillen.

"In landen als Amerika en Cuba en op de Antillen zijn honk- en softbal populaire sporten. Ook in het westen van Nederland leeft de sport meer dan in het Noorden van het land. Die clubs hebben een groter kader en ze kunnen het zich permitteren trainers en coaches uit landen als Amerika te halen", zegt Ineke Vissia.""Goede trainers zijn moeilijk te vinden, je moet deze sport begrijpen voordat je het kunt overbrengen aan anderen", vult Faber aan. Softbal is een sport voor kenners, zeggen Faber en Vissia. Als je de spelregels kent, is het een boeiend en veelzijdig spel. "Slimheid en tactisch inzicht zijn belangrijk, want softbal heeft veel variaties." Softbal is een financieel toegankelijke sport, vertelt Faber. "Het meeste materiaal wordt door de club geregeld. Meedoen in de competitie kost wel veel tijd. De speelsters hebben een uitgebreide warming-up en ze moeten reizen maken naar de tegenstanders, die verspreid zitten in de regio."

Om meer sofbalsters bij de club te betrekken, zou er meer gedaan kunnen worden, vindt Ineke Vissia. "Je moet bij de jeugd beginnen, als die enthousiast wordt voor deze sport, zou je die spelers vast kunnen houden. Bij het Drachtster Lyceum wordt al jaren softbal beoefend en zo breng je talentvolle scholieren in aanraking met de sport. Voor Diamonds heeft dat ook leden opgeleverd. Alle initiatieven om kennis te maken met deze sport zijn welkom." Annechien Faber denkt dat scholen een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontdekken van de sport. "Slagbal is bij gymnastieklessen populair, dat ligt dichtbij honkbal en softbal." Ook probeert Diamonds de sport zelf te promoten.
Opgave en verdere informatie over de reünie kunnen via e-mail naar: reunie@drachten-diamonds.nl.