Kosten Smallingerland fors hoger dan baten

DRACHTEN - De gemeente Smallingerland kreeg vorig jaar bijna 180 miljoen euro aan inkomsten binnen. Daar stonden ruim 192 miljoen euro aan uitgaven tegenover, een verschil van ruim 12,3 miljoen euro. Door gebruik te maken van financiële reserves is het "netto resultaat" onder de streep een verlies van ruim 1,6 miljoen euro.

Dit blijkt uit het jaarverslag 2018 van de gemeente. In de (gewijzigde) begroting leek overigens het verschil tussen lasten en baten nog veel groter te worden, namelijk ruim 25 miljoen euro. Zo bekeken is dat verschil van ruim twaalf miljoen euro tussen die begroting en de feitelijke bedragen dus gunstig.

Het 'sociaal domein' is de duurste begrotingspost van Smallingerland. Daar gaf de gemeente in 2018 ruim 68,6 miljoen euro aan uit, ruim 2,3 miljoen meer dan begroot. Binnen het sociaal domein vielen vooral de 'maatwerkvoorzieningen Jeugd' duurder uit dan begroot: ruim drie miljoen euro.

Ruim één miljoen euro was nodig om het achterstallig onderhoud aan wegen te financieren. De belastinginkomsten waren ruim 1 miljoen lager dan begroot, de leges-inkomsten waren wat hoger dan begroot.