Het terrein in Kootstertille waar de biovergister gepland is. Er staat nu een container van Oosterhof Holman.
Het terrein in Kootstertille waar de biovergister gepland is. Er staat nu een container van Oosterhof Holman. Foto: Actief Media

"PAS-útspraak hat gefolgen foar biofergêster"

KOOTSTERTILLE - Als het aan de FNP-raadsfractie in Achtkarspelen ligt, komt de geplande en vergunde biovergister op het bedrijventerrein van Kootstertille er niet. "Wy gripe alles oan om de biofergêster tsjin te hâlden", zegt FNP-raadslid Sake van der Meer.

Volgens wethouder Jouke Spoelstra (CDA) zal de vergister inderdaad een soort van PAS-vergunning moeten krijgen, maar het PAS (Programma Aanpak Stikstof) is op 29 mei als het ware vernietigd door de Raad van State. Het PAS mag volgens de Raad van State niet als basis dienen voor toestemming voor uitbreiding van activiteiten. De Raad van State baseert zich op een advies van het Europese Hof van Justitie over de werking van de Europese Habitatrichtlijn (Natuur).

Het Europese Hof oordeelde in november 2018 dat ook bij het PAS de positieve gevolgen van de maatregelen die in dat programma zijn opgenomen, vooraf vast moeten staan. Pas dan kan de overheid een nieuwe activiteit toestaan. Omdat het PAS niet aan die voorwaarde voldoet, mag het niet als toestemmingsbasis voor nieuwe activiteiten worden gebruikt. Dit kan gevolgen hebben voor honderden, wellicht duizenden PAS-vergunningen in heel Nederland. Vandaar de vraag van de FNP-fractie aan b. en w., hoe het zit met de vergunning voor de biogasvergister in Kootstertille? De plannen voor die centrale stuitten op felle protesten van omwonenden.

Woordvoerder Gerrit Hofstra van provincie Fryslân: "It is dreech te sizzen wat de gefolgen konkreet op detailnivo betsjutte. It kin gean om allerhanne sektoaren werby't (ekstra) aktiviteiten stikstof útstjitte. Tink oan oanlis fan diken, wenningbou, yndustry en boerebedriuwen. De krekte gefolgen fan de útspraak wurde no ûndersocht troch de provinsjes mienskiplik en in groep amtners op it provinsjehûs."