Een sfeerbeeld van het Concours Hippique 2018  in Dokkum.
Een sfeerbeeld van het Concours Hippique 2018 in Dokkum. Foto: Karin-Sevink

Tachtigste Nationaal Concours Hippique Dokkum start zaterdag 22 juni, 8.30 uur

DOKKUM - Het Nationaal Concours Hippique Dokkum wordt voor de tachtigste keer georganiseerd. "Daarom hebben we dit jaar nog meer rubrieken dan andere jaren", vertelt Thea Elzinga namens het bestuur.

Jaarlijks vindt dit concours plaats op de vierde zaterdag van juni, op de sportvelden van het Tolhuishuispark. Ditmaal dus 22 juni, van 8.30 tot 17.30 uur. De toegang is gratis.

Er zijn een aantal tradities: de aangespannen rubriek staat centraal. De hele dag door zijn er wedstrijden met Friese sjezen en concourswagens met KWPN-tuigpaarden en hackneys. "Naast de reguliere prijzen en de prijzen voor het Schoonste Geheel, stellen we drie ereprijzen beschikbaar", vertelt Thea. "De Zilveren Waag voor het beste tweespan tuigpaarden, een Gouden Swipe voor de beste bij de dames tuigpaarden en een Gouden Swipe voor het beste tweespan Friese paarden."
Ook traditie is de koetsenparade die om 11.00 uur start op 't Zijl. Behalve de burgemeester zal dit keer ook Commissaris van de Koning Arno Brok instappen. Na een rondrit door de stad eindigt de parade bij het concours, waar om 12.00 uur de concoursvlag wordt gehesen door de burgemeester Hayo Apotheker.

Het programma wordt naast de traditionele onderdelen verrijkt met spring- en dressuurwedstrijden, een ponykeuring met kinderen en het nog vrij onbekende 'Horse Boarding'. "Dit is een sport die op de Hollandse stranden wordt beoefend met surfboards, maar tijdens de competitie in Dokkum wordt uitgevoerd met skateboards op wieltjes."

Op het concours worden drie kampioenschappen verreden, alle drie betreft het langspannen: tandem tuigpaarden, tandem hackneys en klavertje drie tuigpaarden Fries ras. (www.chdokkum.nl)