Burgemeester Jan Rijpstra bezoekt het Drachtster echtpaar dat 70 jaar is getrouwd: Hinke en Jeen de Boer-Tientstra.
Burgemeester Jan Rijpstra bezoekt het Drachtster echtpaar dat 70 jaar is getrouwd: Hinke en Jeen de Boer-Tientstra. Foto: Harry Blokzijl

Al 70 jaar samen in het huwelijksbootje

DRACHTEN - Gisteren vierden Jeen de Boer en Hinke Tienstra dat ze zeventig jaar zijn getrouwd. Het echtpaar woont in De Warrenhove in Drachten, 94 en 92 jaar oud.

Jeen de Boer wandelt nog alle dagen. "De afstanden worden korter, maar toch, hij loopt nog dagelijks een flink blok om", vertelt zijn oudste dochter Hennie. "Bewust. Toen hij ooit gezondheidsklachten kreeg, raadde de dokter hem aan meer te lopen. Dat is hij meteen gaan doen, en doet hij nog steeds." Zijn vrouw was tot twee jaar geleden ook nog zeer actief. Nadat ze bij een val in de woonkamer haar bovenbeen brak, werd ze helaas rolstoelafhankelijk.

Ze waren 24 en 22 jaar oud toen ze als jong stel op 11 juni 1949 met elkaar in het huwelijksbootje stapten. Na de oorlog was er woningnood, en Jeen en Hinke gingen eerst inwonen bij andere mensen. "Dat was in Opeinde. Daar ben ik geboren", vertelt Hennie. Haar twee zussen kwamen ter wereld nadat haar ouders naar Drachten waren verhuisd. "Daar hebben ze verder altijd gewoond en wij dochters wonen nu ook allemaal in Drachten."

Jeen de Boer werkte zijn hele leven in de metaal, als werkmeester bij Sluis Machinefabriek. Hinke zorgde eerst voor de kinderen en werd later invalkracht op het Dienstencentrum. In hun vrije tijd waren ze veel op het water te vinden, in hun kruiser. Gisteren werd het echtpaar bedolven onder de bloemen. Nog voor het feest om 16.00 uur begon en ze bloemen van de burgemeester ontvingen, waren er al bloemen bezorgd van het koninklijk huis.