Vader Tjerk Vogel slaat verbeten een paal in de grond, tijdens een gesprek met zijn zoon.
Vader Tjerk Vogel slaat verbeten een paal in de grond, tijdens een gesprek met zijn zoon. Foto: Actief Media

Boek 'De lêste floed' omgezet in prachtige toneelvoorstelling

BRANTGUM - Vanaf morgen is het iepenloftspul in Brantgum te zien. Vanavond is de try out, daarna volgen voorstellingen op 13, 14,15, 20, 21 en 22 juni.

In het jaar 2000 werd er voor het eerst een iepenloftspul georganiseerd in Brantgum. Het werd een groot succes en het evenement wordt sindsdien om de vier jaar georganiseerd. Dit keer heet de voorstelling 'De lĂȘste floed'.

Op de tribune is steeds plek voor 400 mensen. "In het stuk spelen emoties een grote rol. Daarom hebben wij hoge eisen gesteld bij de audities voor de spelers," vertellen de bestuursleden Maaike Bakker en Sytze van der Woude.

De voorstelling wordt gehouden voor een klein publiek. De tribunes staan dicht bij het toneel."Andere jaren speelden we vier voorstelling voor 600 mensen, ditmaal dus zes voorstellingen voor 400 mensen," zegt Sytze van der Woude.

Atsje Lettinga is de regisseur. Het aangrijpende stuk is gebaseerd op een roman van de Friese schrijver Durk van der Ploeg. "Het is een prachtig verhaal, en in de voorstelling hebben we dat verrijkt met gedichten, zang en dans. Voor het publiek wordt het een prachtig schouwspel," aldus Maaike Bakker.

Bij binnenkomst op het terrein (It Leechje in Brantgum) wordt het publiek in de stemming van 1969 gebracht met historische beelden op schermen uit de periode dat het besluit viel om de Lauwerszee af te sluiten van de Waddenzee. Ook worden er beelden getoond van de repetities. Ze laten zien hoe het stuk tot stand is gekomen.
"Naast het bestuur, zijn vele vrijwilligers uit Brantgum betrokken achter de schermen. Zij naaien kleding, bouwen decors, verzorgen de kaartverkoop en tijdens de voorstellingen zelf regelen ze de catering."
De voorstelling vertelt het verhaal van slikwerker Tjerk Vogel die zijn levensdoel, het indammen van de zee, verloren ziet gaan door de afsluiting van de Lauwerszee. Zijn gezin drijft door de conflicten die ontstaan steeds verder uit elkaar. De voorstelling gaat over de pijn die dit veroorzaakt.
Kaarten zijn te bestellen via www.iepenloftspulbrantgum.nl. Aanvang 21.00 uur.