Bomenkap bij Suwâld in opdracht van gemeente Tytsjerksteradiel. Dit
omdat het zieke populieren betreft. (archieffoto).
Bomenkap bij Suwâld in opdracht van gemeente Tytsjerksteradiel. Dit omdat het zieke populieren betreft. (archieffoto). Foto: Actief Media

Statenleden willen inzicht in bomenkap

LEEUWARDEN - Drie statenleden namens evenzoveel statenfracties vragen inzicht in de aantallen bomen die in Friesland gekapt, dan wel geplant worden. Ze vrezen dat voor Friesland hetzelfde geldt als voor Nederland als geheel: het aantal bomen neemt af.

Rinie van der Zanden (Partij voor de Dieren), Charda Kuipers (GrienLinks) en Douwe Hoogland (PvdA) hebben Gedeputeerde Staten twaalf schriftelijke vragen gesteld over hoe het staat met de bomen in Fryslân. Bovendien vragen ze om een provinciale bosvisie van het toekomstige college van Gedeputeerde Staten. Ze verzoeken een onderzoek in te stellen naar de stand van zaken wat de bomen in de provincie betreft en een rapportage hierover uiterlijk 1 november dit jaar.

Minder bomen in Nederland

Aanleiding is berichtgeving dat het aantal bomen in Nederland afneemt, onder andere doordat Staatsbosbeheer stukken bos kapt ten behoeve van (andere) biodiversiteit. "Vindt u het verantwoord dat natuurorganisaties zich genoodzaakt zien om bomen te kappen om de biodiversiteit te vergroten, terwijl dit op weerstand stuit bij omwonenden?" is één van de twaalf vragen.
De statenleden willen ook weten hoe het zit met de bomenkap in opdracht van gemeenten en de provincie, bijvoorbeeld ten behoeve van verkeersveiligheid. Ze vragen zich af of het kappen van bomen langs wegen daadwerkelijk leidt tot veiliger wegen, of dat autobestuurders met minder bomen langs de weg de neiging hebben om sneller (en wellicht riskanter) te rijden.

Slotvraag van de statenleden aan GS: "Bent u bereid om bij de overdracht van het oude naar het nieuwe college van DS de opties voor een provinciale bosvisie te bespreken? Zo nee, waarom niet?"