Een oude, kapotte lamp wordt weer gerepareerd. Willem Göebel (links) krijgt de lamp weer 'aan de praat'. Ronald Kalee kijkt toe.
Een oude, kapotte lamp wordt weer gerepareerd. Willem Göebel (links) krijgt de lamp weer 'aan de praat'. Ronald Kalee kijkt toe. Foto: Actief Media

'Stofzuigerdag' in het repair café in Drachten

DRACHTEN – Het door beroepskrachten laten repareren van kapotte apparaten is vaak duurder dan het aanschaffen van nieuwe. Hier is een oplossing voor: het 'repair café'. Ook in Drachten zetelt sinds ruim vier jaar zo'n 'café', afwisselend op twee locaties.

De tweede zaterdag van de maand kun je terecht in de bibliotheek (Museumplein 1), de laatste dinsdag van de maand in buurtcentrum De Kouwe (Vogelweide 5). In totaal stonden vorig jaar achttien vrijwilligers klaar voor opgeteld 244 geslaagde, zeer uiteenlopende klusjes. Het meest 'populair' waren in 2018 de naaiklussen (36 maal).

Daarna volgden reparaties aan koffiezetapparaten (inclusief senseo- en espresso-apparaten), 35 stuks. Ook nog tamelijk vaak ingebracht zijn stofzuigers en kruimeldieven (vorig jaar 27 stuks). Bijna net zo 'populair' waren geluids- en beelddragers, zoals cassetterecorders, platenspelers, radio's en cd- en dvd-spelers (vorig jaar 22 stuks).

De reparaties zijn gratis, er wordt alleen een kleine, vrijwillige bijdrage gevraagd voor het bestrijden van de onkosten. Actief Media nam onlangs de proef op de som met twee niet werkende stofzuigers. Prompt bleek het die middag 'stofzuigerdag' te zijn, want twee anderen kwamen ook met niet werkende stofzuigers aanzetten.

Na even wachten – het is tamelijk druk in het zaaltje van wijkcentrum De Kouwe – zijn onze twee stofzuigers aan de beurt. Het eerste wat de reparateurs doen is testen of de apparaten het misschien tóch doen, maar tevergeefs. Daarna worden ze allebei vakkundig uit elkaar gehaald en buiten schoongemaakt met een kleine hogedrukspuit. Dat dit buiten wordt gedaan is geen luxe: het stof vliegt ons om de oren."Wy sjogge dit wol faker: men tinkt dat it apparaat stikken is, mar it spul moat gewoan in kear goed skjin makke wurde. Foaral mei stofsûgers komt dat gauris foar. Se hjitte net foar neat stofsûger", merkt één van de vrijwilligers op. Beide stofzuigers blijken het na het schoonmaken en weer zorgvuldig in elkaar zetten prima te doen.

Dvd-speler zonder lens

Diezelfde middag komt een dame aanzetten met een dvd-speler. Ook die wordt voorzichtig uit elkaar gehaald. Dan blijkt al vrij snel een essentieel onderdeel – de lens – te ontbreken. "Helaas, zonder een lens zal deze dvd-speler het niet doen", meldt de reparateur.

Waardering voor
'regeltante' in
humor verpakt

Voorzitter Makien Hubert geeft leiding aan deze 'mannenclub' (vrouwen zijn onder de vrijwilligers in De Kouwe in de minderheid). Ze wordt toevallig net deze middag even 'in het zonnetje gezet'. Bij wijze van grap krijgt ze een certificaat uitgereikt namens 'de vereniging van het Nederlands Regeltante Genootschap' "voor het uitstekende werk als gastvrouw en regeltante voor het Repair Café Drachten." Ze kan er smakelijk om lachen, maar waardeert ook het compliment dat er in verscholen zit.