Foppe de Haan had als assistent-bondscoach een belangrijk 
aandeel in het EK-succes van de Leeuwinnen.
Foppe de Haan had als assistent-bondscoach een belangrijk aandeel in het EK-succes van de Leeuwinnen. Foto: Ingezonden

Foppe de Haan volgt WK op de voet

NES - Als assistent-bondscoach had Foppe de Haan op het succesvolle Europees kampioenschap voor de vrouwen in 2017 achter de schermen een belangrijke rol. De ervaren voetbaltrainer voorzag bondscoach Sarina Wiegman en de speelsters van bruikbare adviezen. De Haan houdt zich bij het komende wereldkampioenschap op de achtergrond, maar volgt wel het toernooi.

De Haan heeft een imponerende staat van dienst in de voetballerij. Hij was jarenlang hoofdtrainer van SC Heerenveen en met Jong Oranje werd hij als bondscoach twee keer Europees kampioen. Hoe was het om te werken met vrouwen? "Ze zijn minder snel en minder agressief dan mannen, maar ze kunnen goed voetballen." De Haan lette op details en communiceerde die naar de spelersgroep. "Op het Europees kampioenschap gaf ik bepaalde aanwijzingen, de speelsters begonnen het snel te begrijpen. Eigenlijk was ik een klankbord voor Sarina Wiegman."

Het werken met de vrouwenselectie is De Haan goed bevallen. Karakterologisch zitten de speelsters goed in elkaar en ze hebben de wil om de beste te worden. "Ze vallen elkaar niet af en reageren verstandig. Als ik zou merken, dat er iets aan de hand is, dan pak ik dat aan." Het niveau van het Nederlands team is sinds het vorige wereldkampioenschap in Canada enorm gestegen, vindt De Haan. "Toen speelden ze te vaak de lange bal en de goals die ze scoorden waren toevalstreffers. Zo kun je geen wereldkampioen worden. Nu zijn ze beter aan de bal en is het voetbal tactisch verzorgd. Omdat het middenveld goed combineert, kan de achterhoede ook beter functioneren." Een voorspelling durft De Haan niet te geven. "Eerst de poulefase doorkomen, dan wordt het toernooi echt belangrijk."