Dantumadiel: 3,9 miljoen euro verlies

DAMWALD - De gemeente Dantumadiel moet ruim 3,9 miljoen euro verlies boeken over het jaar 2018. Belangrijke kosten die hieraan bijdragen zijn: 1,7 miljoen euro voor meer pensioenen en wachtgelden van oud-wethouders, 1,0 miljoen euro voor jeugdzorg, negen ton voor WMO (sociaal beleid), zes ton extra voor de samenwerking met de buurgemeenten.

Opgeteld is dit 4,2 miljoen euro verlies. Daar staan ook enkele bescheiden meevallers tegenover, wat het totale verlies brengt op 3,922 miljoen euro. Een record volgens oppositieleider Jan Jitse Visser (CDA). Hij dringt aan op groter kostenbewustzijn.

Wethouder Rommy Kempenaar (Sociaal Links) van financiën: "De gemeente moet acuut bijsturen om de financiële positie op korte én lange termijn te herstellen. Het beroep op de WMO en Jeugdzorg neemt toe en het tekort loopt op. Dantumadiel wijkt hierin niet af van de landelijke trend. Een groot deel van dit tekort heeft een blijvend karakter en onze financiële positie moet zo snel mogelijk weer versterkt worden."

Het college verwacht ingrijpende maatregelen te moeten nemen en gaat daarbij pijnlijke keuzes niet uit de weg. "Totdat we inzicht hebben in het herstelplan en de effecten daarvan, stoppen we hoe dan ook met het doen van uitgaven of het aangaan van verplichtingen die niet onvermijdbaar en onuitstelbaar zijn."

CDA-fractievoorzitter Jan Jitse Visser vraagt zich af tegen welke prijs de gemeente bestuurlijk zelfstandig wil blijven.