De eerste steigers staan (bijna) klaar in de Harmen Sylstrasingel in Burgum.
De eerste steigers staan (bijna) klaar in de Harmen Sylstrasingel in Burgum. Foto: Actief Media

WoonFriesland verbetert 45 woningen in Burgum

BURGUM - Woningstichting WoonFriesland is begonnen met het verbeteren van 45 eengezinswoningen in Burgum. De badkamers, toiletten en meterkasten worden vervangen en de woningen worden energiezuiniger. Op de daken komen zonnepanelen.

Kosten 1,3 miljoen euro

De kosten van het groot onderhoud bedragen 1,3 miljoen. De 45 eengezinswoningen staan aan de Weverstrjitte, de Houtsagersstrjitte, de Harmen Sytstrasingel en de Weinmakkerstrjitte. Het onderhoud van deze 45 woningen wordt gedaan door bouwbedrijf Swart uit Eastermar.
Binnenin de 45 eengezinswoningen worden waar nodig badkamers, toiletten en meterkasten vervangen. Ook krijgen de woningen mechanische ventilatie en een rookmelder. Bovendien komen er zonnepanelen op de daken te liggen. Voor de zonnepanelen brengt WoonFriesland geen huurverhoging in rekening. Indien nodig maakt WoonFriesland het voegwerk weer up-to-date en wordt afgerekend met houtrot. De dakgoten en hemelwaterafvoeren worden gecheckt.

Momenteel laat WoonFriesland in Burgum nieuwe woningen bouwen aan de B. Steenhuisenlaan, de B. Lohmanlaan en de Westersingel. In die straten komen 76 energiezuinige, gasloze 'all electric' woningen. De eerste 34 woningen worden een dezer dagen opgeleverd. De andere helft volgt eind oktober, is de planning. De nieuwbouw wordt gerealiseerd door Fijn Wonen (Heerenveen), onderdeel van bouwbedrijf Van Wijnen in Gorredijk.

Werkvoorbereider Maarten Wiersma vertelt: "Deze woningen worden vrijwel geheel 'prefab' gebouwd dankzij onze betonfabriek in Gorredijk. Ze worden in twee lagen gebouwd, met platte daken. Je kunt het een beetje beschouwen als een soort lego. Daardoor kunnen we ook snel bouwen."