Een voormalige schouw is nu een verbinding tussen twee kamers.
Een voormalige schouw is nu een verbinding tussen twee kamers. Foto: Actief Media

Voormalig gemeentehuis (van 1881) is verkocht

DAMWALD - Het voormalige gemeentehuis van Murmerwoude - later Dantumadeel, nu Dantumadiel - aan de Hoofdstraat was tot voor kort een combinatie van woonhuis (boven) en antiekzaak ('Ortelius'). Het is verkocht en wordt opnieuw voor een deel woonhuis.

Dit melden de beide eigenaren Piet van der Mossel en Bart Ortelius die het pand hebben verkocht aan 'mensen uit het Westen'. "We zijn met pensioen, hebben de antiekzaak grotendeels afgestoten. Het pand werd zodoende voor ons te groot", legt Ortelius uit.
Sinds kort is de verkoop "als een lopend vuurtje" door het dorp gegaan, zeggen de beide mannen. "De gemeente hat it kocht", "der komt in restaurant yn" en andere geruchten heeft Van der Mossel al gehoord.

Zo'n 75 tot 100 mensen zijn langs geweest, met een poging het pand nog snel even te bekijken, voor de nieuwe eigenaren hun intrek nemen. "Men beschouwt het pand als "van ons", omdat veel mensen hier bijvoorbeeld getrouwd zijn", verklaart Ortelius de reactie van deze Dantumadielsters.
Van der Mossel en Ortelius hadden het pand sinds "ongeveer 1996" in eigendom. Het duo wil niet zomaar verklappen wie de nieuwe eigenaars zijn.

Ze krijgen tot half september de tijd om de antiek nog te verkopen. Volgens beide mannen is (en binnenkort was) hun antiekzaak de laatste in zijn soort in Noord-Nederland, met bijvoorbeeld antieke, originele landkaarten uit de zeventiende eeuw, antieke meubels, aardewerk, klokken, spiegels en klein goed.

De beide heren hopen de komende maanden ruwweg om de twee weken op met name vrijdag en zaterdag de zaak nog open te hebben, zo ongeveer tussen elf en vijf uur.