De band Boys named Sue vertolkt op Peije Dei repertoire van Johnny Cash.
De band Boys named Sue vertolkt op Peije Dei repertoire van Johnny Cash. Foto: Ingezonden

Straatfestival Peije Dei in Drachtster centrum

DRACHTEN - Peije Dei is een groots en spectaculair muziekfestival dat niet meer weg te denken is uit het centrum van Drachten. De vierenveertigste editie van het straatfestival is op zaterdagmiddag 8 juni.

Op een tiental podia verspreid door het centrum staan van 13.00 tot 17.00 uur verschillende bands en is er voor elk wat wils qua muziekstijl. Friese troubadours zoals Gurbe Douwstra, Piter Wilkens, Jaap Louwes en Marcel Smit worden afgewisseld door de Bluegrassband de Stroatklinkers. Paddy's Day Off met veel Ierse muziek, Marjolein Meijers bekend van de Berini's, en het duo Djoeke en Wietske met meezingers en smartlappen, staan op diverse podia. Ook zeemansliederen van onder andere de Piipegaeltsje Sjongers en Scheepsfolk klinken in het centrum. Verder veel bands, zoals Challenger, Blowing Away Band, een comeback van Bricquebec, Black Suspenders en Boys named Sue met onder andere Johnny Cash repertoire.

Het fanfareorkest van muziekvereniging Concordia speelt op het Museumplein. De tien podia zijn op loopafstand van elkaar en onderweg van het ene naar het ander podium kom je levende standbeelden, het witte Mannetje en verrassende straatartiesten van dansschool Nynke van Duinen en het Theater Hymphamp tegen. 'Peije Dei' dankt zijn naam aan de legendarische straatmuzikant Peije, die vroeger al zingend en spelend op zijn trekzak door de straten liep en die nu vertolkt wordt door Kaye. Voor jong en oud , want wie houdt er nu niet van het circus, zijn er midden op de Dam voorstellingen van het Jeugdcircus Saranti uit Leeuwarden.

Van vrijdag 7 juni tot en met zondag 9 juni organiseert Poppodium Iduna drie dagen een gratis toegankelijk festival in haar achtertuin, het Thalenpark in Drachten, onder de festivalnaam In de Tuin.