Wie meedoet aan de 8 van Drachten kan KiKa financieel ondersteunen. Hier de lopers in actie, van Beetsterzwaag naar Drachten.
Wie meedoet aan de 8 van Drachten kan KiKa financieel ondersteunen. Hier de lopers in actie, van Beetsterzwaag naar Drachten. Foto: Johan de Wit

Deelnemers 8 van Drachten sponsoren KiKa

DRACHTEN - Het loopevenement de 8 van Drachten heeft ieder jaar een goed doel. Op 16 juni wordt geld vergaard voor de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Lopers en wandelaars kunnen een vrije bijdrage leveren aan KiKa. Deelnemers van de fietstoertocht betalen één euro per persoon.

Door Jelle Jeensma

"Onze stichting is blij met acties zoals van de organisatie van de de 8 van Drachten. Voor onderzoek naar kinderkanker en betere behandeling daarvan is geld nodig en daarom zijn deze initiatieven belangrijk om kinderen een beter leven te geven", zegt Claire van 't Veen van de Stichting Kinderen Kankervrij. (KiKa)

Op de website zijn de doelstellingen te lezen. KiKa werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Daarnaast richt KiKa zich op het geven van voorlichting over kinderkanker.

KiKa is het enige goede doel in Nederland dat onderzoek doet naar alle vormen van kinderkanker. "Wij willen dat meer kinderen sneller genezen. Kinderkanker is anders dan kanker bij volwassenen. Het is daarom belangrijk dat er apart wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar specifieke genetische eigenschappen van kinderkanker. Wij besteden donaties aan wetenschappelijk onderzoek in Nederland en ondersteuning van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Dit is het grootste onderzoeks- en zorgcentrum in Europa voor kinderen met kanker. Hier werken de beste artsen, onderzoekers en andere specialisten samen om ervoor te zorgen dat kinderen met kanker de beste behandeling krijgen."

Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in de grote en kleine acties die jaarlijks door het hele land voor KiKa worden georganiseerd. Veel scholen, bedrijven, (sport)clubs of verenigingen vinden het leuk om hun actie af te ronden met de komst van een vrijwilliger.

Regina Jeeninga is ambassadrice voor Kika in een brede regio. Ze is werkzaam bij de Rabobank, de hoofdsponsor van de 8 van Drachten. "Als er acties worden gehouden, dan neem ik namens KiKa de cheque in ontvangst en daarnaast vertel ik soms iets over KiKa. De acties voor KiKa zijn divers, de initiatiefnemers kunnen rotaryclubs en scholen zijn, maar bijvoorbeeld ook organisaties van kerstmarkten en survival- en loopevenementen als de 8 van Drachten. Als ambassadrice kan ik bijdragen aan dit belangrijke werk voor KiKa. Elke week wordt bij tien kinderen kanker vastgesteld, een kwart daarvan overleeft dit niet. Door onderzoek en een betere behandeling kan de kans op genezing groter worden. Onderzoek is duur, dus er is veel geld nodig. KiKa kan haar werk doen met deze acties."

Ook Sandra de Jong uit Drachten is ambassadrice voor KiKa. "Door het kopen van een beer wordt de stichting KiKa ondersteund. Ze heeft de KiKa knuffelberen in voorraad aan de Parken 14 in Drachten. Ook neemt ze cheques in ontvangst en doet ze mee aan 'KiKa in de Klas', ze geeft in scholen informatie over het werk van KiKa wanneer kinderen meedoen aan een actie. Geïnteresseerden kunnen contact met haar opnemen, emailadres sandra.klaas.dejong@gmail.com.

Meer informatie over het evenement: www.8vandrachten.nl.