Nathalie Boersma, Nynke Tjeerdsma en Hanna Korvemaker (v..l.n.r.) 
hebben vertrouwen in de goede afloop van het wereldkampioenschap.
Nathalie Boersma, Nynke Tjeerdsma en Hanna Korvemaker (v..l.n.r.) hebben vertrouwen in de goede afloop van het wereldkampioenschap. Foto: Actief Media

Voetbalvrouwen BBC geloven in kansen van Oranje

BURGUM - Terwijl het mannenvoetbal twee jaar geleden internationaal in een dip zat, werden de Oranje Leeuwinnen de grote publiekslieveling door de Europese titel te winnen. De voetbalvrouwen spelen op 11 juni de eerste poulewedstrijd van het wereldkampioenschap in Frankrijk tegen Nieuw-Zeeland. De verwachtingen zijn hoog gespannen, ook bij de voetbalvrouwen van BBC uit Burgum.

Drie speelsters van BBC stelden hun ideale elftal samen voor het WK. Ze gaan het WK natuurlijk op de voet volgen, want Nederland kan ver komen. Ze zijn opvallend eensgezind in hun keuze voor de basiself, hun opstelling lijkt als twee druppels water op die van het succesvolle EK.

Het eerste vrouwenelftal van BBC (volgend seizoen FC Burgum) presteerde dit seizoen wisselvallig en speelt nacompetitie om degradatie te vermijden. "We moeten in de tweede klasse blijven, voor de derde klasse hebben we teveel kwaliteit", zegt de negentienjarige verdedigster Nynke Tjeerdsma, die met tweelingzus Baukje in het eerste vrouwenteam speelt.

Nynke denkt dat de Leeuwinnen kans hebben op de titel. "Op het EK hebben ze laten zien dat ze ervoor willen strijden en mentaliteit en kwaliteit hebben. En ze zijn populairder dan ooit." Haar favoriete centrale duo achterin is Stefanie van der Gragt en Anouk Dekker. "Desiree van Lunteren staat rechtsback. Ze kan zich goed vastbijten in een tegenstander en is ook opbouwend goed. Linksback is Kika van Es, ze is ongeveer hetzelfde type speelster als Desiree." Voor het eerste WK duel is Anouk Dekker geschorst. "Dominique Bloodworth is dan haar vervangster, er moeten dan wat omzettingen achterin plaatsvinden", zegt Nynke.

Hanna Korvemaker (16) speelt op het middenveld bij BBC en stelt daarom het ideale middenveld van de Oranjevrouwen samen. "Het vrouwenvoetbal zit in de lift en de topspeelsters verdienen goed bij buitenlandse clubs, maar de beloning is niet te vergelijken met de mannen", zegt ze. "Het niveau van het vrouwenvoetbal gaat omhoog, maar de eredivisie blijft achter en heeft te weinig clubs. in Nederland kunnen de vrouwen geen fullprof worden, daarvoor zijn de salarissen te laag en daarom is voetbal voor hen bijzaak. Mannen die de eredivisie niet halen, kunnen altijd nog op een lager niveau betaald voetbal spelen."

Haar keuze voor de ideale WK-formatie is niet verrassend. "Naast Sherida Spitse en Jackie Groenen staat Daniƫlle van de Donk in mijn opstelling. Spitse is een fantastische speelster. Van de Donk heeft techniek en inzicht en ze kan ook scoren." Het Nederlands elftal kan het waarmaken volgens Hanna. "De supporters en de grote aanhang zorgen voor meer adrenaline bij de ploeg."

Volgens haar twee ploeggenoten is Nathalie Boersma (17) een type dat vergelijkbaar is met Shanice van de Sanden, de grillige en kleurrijke buitenspeelster van Nederland. "Nathalie is snel en ze heeft een voorzet in huis", luidt het commentaar. Het is dan ook geen wonder dat Van de Sanden voorkomt in de opstelling van aanvalster Nathalie Boersma. "Shanice speelt dan niet altijd de perfecte wedstrijd, maar de laatste tijd is ze goed in vorm", zegt ze. Haar favoriete centrumspits is Vivianne Miedema. "En natuurlijk speelt Lieke Martens op links." Lineth Beerensteyn is volgens Nathalie een goede pinchhitter. "Ze heeft het goed gedaan, maar ik kies toch voor de andere drie aanvalsters."