Ledengroei bibliotheken Noord Fryslân

DOKKUM - Bibliotheken Noord Fryslân biedt een meerwaarde aan de samenleving, zo geven de cijfers van het jaarverslag van 2018 aan. Het grote aanbod aan media, workshops, lezingen en activiteiten in de bibliotheek draagt bij aan de zelfredzaamheid en de persoonlijke ontwikkeling van de burger.

"Op deze manier willen we een positieve bijdrage leveren aan de samenleving als geheel", aldus directeur Paulien Schreuder. Geheel tegen de landelijke trend in groeide het aantal leden van Bibliotheken Noord Fryslân in 2018 met ruim 200. De bibliotheek is een belangrijke ontmoetingsplek voor jong en oud. In 2018 organiseerde Bibliotheken Noord Fryslân tachtig activiteiten die 2500 kinderen en volwassenen naar de bibliotheek trok. Ook nieuwe activiteiten konden rekenen op grote interesse. Het juridisch spreekuur dat in 2018 in Bibliotheek Dokkum van start is gegaan, zit elke vrijdagochtend vol. Bij het gratis spreekuur worden veel mensen geholpen of doorverwezen. Ook de aansluiting bij maatschappelijke thema's voorziet in de behoefte van de inwoners van Noord-Fryslân.

Noord Fryslân heeft tien Digi-Taalhuizen. Inwoners van Noord-Fryslân die moeite hebben met lezen en schrijven en zaken regelen via de computer, worden door ervaren vrijwilligers ondersteund bij taal- en digitale vaardigheden. De animo voor de gratis cursus ´Kennismaken met de computer´ was en is nog steeds erg groot. In 2018 volgden 88 inwoners het aanbod van SeniorWeb. Daarnaast volgden 60 cursisten een les op maat. De bibliotheek ondersteunt mensen ook bij het zoeken naar een baan.