Jongens en meisjes van groep 7 proberen
stroomschakelingen te maken.
Jongens en meisjes van groep 7 proberen stroomschakelingen te maken. Foto: Actief Media

OBS Hurdegaryp heeft technieklokaal

HURDEGARYP - De openbare basisschool Hurdegaryp heeft sinds kort een nieuw technieklokaal. Alle leerlingen van de school mogen er gebruik van maken. Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel verrichtte dinsdagochtend de feestelijke opening.

Meester Wouter Wiersma, leerkracht voor groep 7, is net als zijn leerlingen enthousiast over de nieuwe voorziening. Er is les- en speelmateriaal voor de kleinsten, de wat oudere én de oudste scholieren. "Voor de oudsten zitten er bijvoorbeeld instructies bij die ze eerst moeten lezen, voor ze aan de slag mogen." Dat betreft bijvoorbeeld het maken van een ingewikkeld ogende knikkerbaan.

Maar geconcentreerd bouwen met houten latjes of een propeller of lichtjes op batterijen laten werken horen ook tot de mogelijkheden. "Volgend schooljaar is het basisonderwijs verplicht wetenschap en techniek aan te bieden. Daar lopen we met dit nieuwe technieklokaal op vooruit", zegt de trots ogende leerkracht Wiersma.

De leerlingen hoeven amper
of geen aanmoediging

Hij hoeft de leerlingen nauwelijks of niet aan te moedigen om te beginnen. "Ze mogen me om hulp vragen als iets niet lukt." Hij is ook bereid ervoor op de vloer te gaan zitten. Leerlingen die graag met hun handen werken, halen hier hun hart op. "Maar ook degenen die denken dat dit hen niet ligt, blijken er toch plezier aan te beleven", constateert Wiersma.