Schapenhouderij J. Fokkema in Jistrum wil meer stalruimte, maar hier niet meer schapen.
Schapenhouderij J. Fokkema in Jistrum wil meer stalruimte, maar hier niet meer schapen. Foto: Actief Media

Weerstand in Jistrum tegen extra schapenstal

JISTRUM - Een aantal inwoners van Jistrum verwacht extra verkeersoverlast als schapenhouderij Fokkema aan de Marwei mag uitbreiden. Er zijn daarom vier zienswijzen ingebracht tegen de gemeentelijke vergunning voor een nieuwe serrestal.

De vergunning is nog niet verstrekt, er is sprake van een ontwerp-vergunning, die door de FUMO in Grou wordt beoordeeld. Tegen de ontwerp-vergunning zijn vier zienswijzen ingediend, meldt Tytsjerksteradiel. "Die hebben betrekking op geluid, geur en verkeer."

Het totale aantal vergunde schapen van 2.374 zal gelijk blijven. De nieuw te bouwen stal (stal 5) zal gebruikt worden voor het aflammeren. Voor stal 5 zijn 1.325 schapen vergund, meldt de gemeente.
"De bebouwde oppervlakte van het terrein voor de uitvoering van de bouwwerkzaamheden bedraagt 2.531 vierkante meter, na uitvoering van de werkzaamheden bedraagt het 7.342 vierkante meters (4.811 vierkante meter meer)."

De gemeente heeft berekend of sprake zal zijn van (teveel) geluidsoverlast door het verkeer. Op basis van berekeningen verwacht de gemeente dat hier geen sprake van hoeft te zijn.
Dorpsbelang heeft met Fokkema overleg gehad over die mogelijke verkeersoverlast. "Dêr binne goede ôfspraken oer makke mei Fokkema", zegt voorzitter Rinze Bergsma namens Dorpsbelang Jistrum. Hij wil over de inhoud van die afspraken niets zeggen. Fokkema was dinsdagmiddag telefonisch niet bereikbaar.

De FUMO zal over de vier zienswijzen eerst advies geven, voor b. en w. de vergunning verstrekken. "Tegen het definitieve besluit staat beroep open bij de Rechtbank en hoger beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State."