Hattum Alleman (links), belaagd door Feike Draaisma (midden) en de Grytman (rechts).
Hattum Alleman (links), belaagd door Feike Draaisma (midden) en de Grytman (rechts). Foto: Actief Media

Bijna 150 mensen maakten
iepenloftspul 'De Riedselman'

OUDEGA (Sm.) - Bijna twee jaar geleden begon het in een café: "Wurdt it net ris tiid foar in nij iepenloftspul yn Aldegea?" En zie daar, vorige week vrijdag was de première en vermoedelijk is elke voorstelling nu uitverkocht, inclusief de extra van morgenavond 23 mei.

Door Gerrit van der Meer

Bijzonder is niet alleen dát er een (bijna geheel Friestalig) iepenloftspul wordt gespeeld, maar ook dat het om een geheel nieuwe tekst gaat (door Remco Klop uit Leeuwarden), die bovendien enigszins op Oudega is afgestemd. Bijzonder is ook dat er een nieuwe regisseur is aangetrokken: Brecht Wassenaar, die de spelers héél wat keren heeft laten repeteren.

Eerst in een zaaltje in het multifunctioneel centrum, toen in een tijdelijk decor in een boerderij, daarna in een buitendecor dat nog niet af was en tot slot in een pracht-decor, dat bovendien een tamelijk opvallende rol speelt in het geheel. Een compliment voor ontwerper Hein Westerhof en de vrijwilligers die dit gemaakt hebben.

De hoofdrollen zijn voor Bennie Post als de 'held' van het verhaal Hattum Alleman en zijn tegenspeler Bartele de Boer als Feike Draaisma. Die wantrouwt de nieuwe inwoner van Oudega en is duidelijk ook nog eens stinkend jaloers, al zegt-ie van niet.

Het verhaal speelt zo ongeveer in 1808, in de tijd dat 'Koning Lodewijk Napoleon' de baas was in Nederland. Die komt ook even opdraven (leuk gespeeld door Wilco de Groot), om vervolgens heel snel weer te vertrekken, overdonderd door 'politicus' Feike Draaisma. Die tracht daarmee - even met succes - z'n populariteit te vergroten.

Er zitten (milde) knipogen in het stuk naar de tijd van nu (en altijd?). De ietwat populistische en sluwe (maar toch ook wat domme) politicus Draaisma is er één van. De raafachtige Paulusma (kras gespeeld door Dirk Stoelwinder) verwijst duidelijk naar de bekende weerman. Het 'hacken' zit er ook in, zij het dan niet digitaal, maar negentiende-eeuws.

"Fuort mar net wer, it
wie in híel soad wurk!"

Het aardige van de voorstelling is ook dat er zestien kinderen meedoen: negen meisjes en zeven jongens. Ze dansen, zingen én spelen dat het een lust is. Daarmee lijkt de kans op een toekomstig iepenlofspul ook weer wat groter. Maar voorzitter Eppie Bosma heeft er geen behoefte aan, meteen te beginnen aan het organiseren van een nieuw iepenlofspul. "Folgjend jier net, en it jier dêrnei ek noch net", zegt hij desgevraagd.

Wie het stuk nog wil zien, doet er goed aan eerst te informeren of er nog kaarten zijn. Zie daarvoor: www.deriedselman.nl.