Feest in Twijzel. Voetbalvereniging Zwaagwesteinde promoveert naar de tweede klasse. Daarna ging het feest door in De Westereen. Foto: Henri van Wieren

VV Zwaagwesteinde pakt titel in slotfase

TWIJZEL - Voetbalvereniging Zwaagwesteinde heeft zaterdag op het veld van SC Twijzel het kampioenschap binnengehaald in de derde klasse. Dankzij een treffer diep in blessuretijd van Henk van der Wal klopten de mannen van trainer Klaas Zandberg de thuisploeg met 1-2. Omdat concurrent Kollum niet wist te winnen bij Rijperkerk betekende deze elfde zege op rij het kampioenschap, iets waar voor dit seizoen maar weinig mensen rekening mee hadden gehouden.

Om alles in eigen hand te houden moest Zwaagwesteinde winnen bij Twijzel. De ploeg van ex-Zwaagwesteindetrainer Johannes Douma had niks meer te winnen of verliezen, maar wist Kollum twee weken terug wel punten af te snoepen. In de beginfase zag Marco van Leijen van Zwaagwesteinde zijn vrije trap op het dak van het doel belanden. Even later kon Erik Vellinga richting vijandelijk doel. Een breedtepass op de volledig vrijstaande Jan Eisma had waarschijnlijk de 0-1 betekend, maar de poging van Vellinga had iets tussen een voorzet en schot in en ging volledig de mist in.

Aanvoerder Van Leijen bracht doelman Jacob Sytse Bremer vervolgens in verlegenheid met een afstandsschot en Jan Eisma schoot vanuit een moeilijke hoek in het zijnet. Tussendoor kreeg Wymer de Vries misschien wel de beste kans. De thuisclub-doelman redde vlak voor rust ook nog fraai op een kopbal van Dennis Stienstra. Na rust deed de thuisploeg het beter. Vooral uit standaardsituaties was de ploeg dreigend. Zo'n tien minuten na rust tikte doelman Johan Jan Kleefstra een vrije trap van Wytze Pilat onder de lat vandaan. De daarop volgende corner van Pilat werd door Peter Poortman van Twijzel binnen gekopt: 1-0.

Zwaagwesteinde moest nu twee goals maken. Na vijfenzestig minuten was het raak. Marco van Leijen kegelde de bal uit een vrije trap onhoudbaar achter doelman Bremer. Nog een klein half uur hadden de gasten om alles weer in eigen hand te krijgen.

In de ultieme slotfase werd Henk 'De Tank' van der Wal naar voren gesommeerd en in de drieënnegentigste minuut betaalde dit zich uit. Robin Feenstra pompte de bal in het strafschopgebied. Van der Wal toucheerde het leer, zag doelman Bremer grabbelen en frommelde de bal in de scrimmage die volgde over de doellijn. Het zevende doelpunt van de centrale verdediger na de winterstop, vier daarvan waren winnende treffers. In de twee minuten die volgden kwam Zwaagwesteinde niet meer in de problemen en nadat bekend werd dat Kollum niet had gewonnen, barstte er een groot feest los, eerst in Twijzel en later in Zwaagwesteinde. De titel betekent een mooi afscheidscadeau voor trainer Klaas Zandberg, leider Sybolt de Bruin en spelers Wymer de Vries, Louwrens Wagenaar en Johan Jan Kleefstra. Zaterdag speelt Zwaagwesteinde de laatste wedstrijd van dit seizoen, thuis tegen Rijperkerk.