De Hegebrechsterleane zoals die er nu bij ligt, met aan weerszijden een vrij smal fietspad.
De Hegebrechsterleane zoals die er nu bij ligt, met aan weerszijden een vrij smal fietspad. Foto: Actief Media

Fietssnelweg Drachten - Ureterp?

DRACHTEN / URETERP - De fietsroute tussen Ureterpvallaat in Drachten en het dorp Ureterp wordt mogelijk 'fietssnelweg'. B. en w. van Smallingerland hebben al vast 15.000 euro voorbereidingskosten beschikbaar gesteld. De gemeenteraden van Smallingerland en Opsterland moeten nog een definitief besluit nemen over het totale budget van 1,6 miljoen euro.

De Hegebrechsterleane is het laatste stukje weg in Smallingerland dat nog moet worden aangepast om de maximum snelheid te kunnen verlagen van 80 naar 60 kilometer per uur, meldt het college. Op deze weg zijn sinds 2014 acht ongevallen geregistreerd, waarvan één met letsel.
Door de route tot 'fietssnelweg' om te bouwen, hoopt de gemeente niet alleen een voor fietsers veiliger, maar ook snellere fietsroute te creëren. Verkeersadviesbureau Goudappel Coffeng constateerde in een rapport in 2015 dat de fietsroute tussen Marum en Drachten met gemiddeld 450 fietsers per dag extra kan 'groeien'. Momenteel rijden er dagelijks circa 1700 fietsers Ureterpvallaat in of uit.

De rijksoverheid is bereid 800.000 euro subsidie beschikbaar te stellen, op voorwaarde dat 'de regio' (beide gemeenten en provincie Fryslân) de helft van de ombouwkosten betalen.