Alzheimer Café: omgaan met dementie

DOKKUM - Dementievriendelijk, ook in de gemeente Noardeast Fryslân. Op 28 mei is dit het thema in het Alzheimer Café in Dokkum; een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en buren. Ook andere belangstellenden zijn voor deze avond van harte uitgenodigd.

Het onderwerp wordt gepresenteerd door Jelte Pasma, psycholoog en bestuurslid van Alzheimer Nederland, afdeling Friesland. Pasma geeft ook trainingen over hoe om te gaan met mensen met dementie aan bijvoorbeeld winkelpersoneel.
Dementie wordt volksziekte nummer 1. Nu al leven er 270.000 mensen met dementie in Nederland, in 2040 is dit aantal verdubbeld. Heel Nederland krijgt er dus mee te maken; in familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of op het werk. 70% van de mensen met dementie woont gewoon thuis. Zij gaan er vaak nog alleen op uit voor een boodschap of naar de kapper of de tandarts. Meestal gaat dat zonder problemen, maar soms weten zij het even niet meer. Het is dus belangrijk dat niet alleen mensen uit hun naaste omgeving, maar ook anderen dementie kunnen herkennen en weten hoe zij hiermee om kunnen gaan. Met elkaar gaan we deze avond in gesprek hoe onze leefomgeving dementievriendelijk te maken, want een dementievriendelijke samenleving doe je met elkaar.

Deze thema-avond is op dinsdag 28 mei in zaal 't Centrum van Dongeraheem, Dongeradijk 67, in Dokkum en begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur).

www.alzheimerfriesland.nl