Cees Blom  van Karakteristyk 
Tytsjerksteradiel is een van de rondleiders.
Cees Blom van Karakteristyk Tytsjerksteradiel is een van de rondleiders. Foto: Ingezonden

Tuskendikenkuier in Burgum

BURGUM - Karakteristyk Ty tsjerksteradiel en de Doarpsgidsen van Observeum museum & sterrenwacht Burgum organiseren zaterdag 25 mei om 13.30 uur een vier kilometer lange cultuurhistorische wandeling over de Tuskendiken in Burgum.

De 'kuier' gaat door een deels afgegraven zandlandschap in het noorden van Burgum. De Tuskendiken was oorspronkelijk een zandweg, een 'holle weg' uitgesleten in het landschap. De bochtige vorm is het gevolg van de natuurlijke wijze waarop indertijd een weg ontstond. Het hoogteverschil in het landschap komt door de zandafgravingen. Het geelzand was goud waard. Het legendarische verhaal van Juffer Lize van Slot Buitenrust speelt zich hier af.
Bijzonder interessant is de locatie waar ooit een Gereformeerde Kerk stond. De voor de Friese Wouden kenmerkende wâldhúskes en de roemruchte zandstenen woningwetwoningen zijn nog zichtbaar.

Voor en tijdens de wandeling worden boeiende verhalen verteld onder meer bij de plek waar het 'uitschot' van Burgum woonde in de beruchte Barakken.

De wandeling start op zaterdag om 13.30 uur met koffie of thee en een inleidend verhaal bij Observeum Burgum aan de Menno van Choehoornweg 9, Burgum. Voor meer informatie over deelnamekosten en programma zie ook www.observeum.nl.