Hetty Combs in het gemeentehuis van Achtkarspelen waar de expositie Pronk út de Wâlden te zien is.
Hetty Combs in het gemeentehuis van Achtkarspelen waar de expositie Pronk út de Wâlden te zien is. Foto: Actief Media

Tienjarig jubileum Keunstkrite Twizel gevierd in heel Achtkarspelen

ACHTKARSPELEN - Van zaterdag 25 mei tot en met zaterdag 1 juni vindt in de gemeente Achtkarspelen een bijzondere editie van de Kunstweek plaats. De Keunstkrite Twizel - de stichting die de Kunstweek organiseert - viert namelijk haar tienjarig jubileum.

Elf jaar geleden kregen Hetty Combs en Anne Kloosterman het idee om een beeldentuin aan te leggen in hun eigen kwekerij in Twijzel. "It moast in brûsplak wurde", zegt Combs. "Hjir woene wy keunstsinnige aktiviteiten organisearje. Yn't begjin wie it echt in keukentafelgebeuren." Dit duurde niet lang. Keunstkrite Twizel nam de gemeentelijke kunstroute over waarna meer activiteiten volgden zoals concerten en exposities. Tien jaar na de oprichting werkt de stichting met achtentwintig vaste vrijwilligers, die actief zijn in het bestuur of in een van de vijf werkgroepen. Dan zijn er nog tal van losse vrijwilligers die hand-en-spandiensten verrichten.

Sinds 2017 organiseert Keunstkrite Twizel de jaarlijkse Kunstweek, welke eind mei plaatsvindt. De kunstroute 'Het Rondje Kunstzinnig' is een belangrijk onderdeel van de Kunstweek. Op 25 en 26 mei exposeren vijfentwintig kunstenaars hun werk op twaalf locaties. Er zijn zes open ateliers en zes clusterlocaties met meerdere exposanten. Er is een breed aanbod van ruimtelijk werk, beelden, schilderijen en tekeningen, fotografie, digital art, porselein, keramiek en textiel. Het thema van de Kunstweek dit jaar is 'Keunst ferbynt', helemaal passend bij het tienjarig jubileum van Keunstkrite Twizel."Keunst ferbynt minsken, mar ek plakken en tiden", legt Combs uit. Foar de ûntwikkeling fan nije projekten sjogge wy bygelyks nei ús rike lokale skiednis en lizze wy in ferbân mei hedendaagske ûntwikkelingen."

Andere activiteiten in de Kunstweek zijn: een lezing over Yn 'e Line, een literair Café, de Jan Ritskes Poëzienacht en een fietstocht met augmented reality punten. Vanuit Haersmahiem is er een excursie naar de expositie Pronk in de Wâlden, die de gehele week in het gemeentehuis in Buitenpost te zien is. De feestelijke week wordt afgesloten met een culturele dag met kunstmarkt en 'tussen kunst en kitsch-evenement'. Speciale aandacht is er voor de kunstenaarsgroepen Yn 'e Line en Werkambacht Noord. Tijdens de slotmanifestatie worden ook de winnaars van de fotowedstrijd bekendgemaakt. De winnende foto's worden tentoongesteld van 3 juni tot 3 september in De Kruidhof. Zaterdagavond kunnen de voetjes van de vloer met de Eemsmond Bigband in zalencentrum De Point.

De activiteiten vinden in de gehele gemeente Achtkarspelen plaats. Dekt de naam Keunstkrite Twizel de lading nog wel? "Yntkoarten feroarje wy de namme yn Stichting Keunstkrite", aldus Combs. "Wy hawwe in grut netwurk fan keunstners yn de hiele regio en wolle ús wurkgebiet ek graach útwreidzje nei bygelyks Tytsjerksteradiel. Frijwilligers binne dan ek altyd fan herte wolkom!"

Kijk voor het gehele programma op www.keunstkrite.nl.