"Geen woonwagenplan voor de zomer"

DRACHTEN - Er komt voor de zomer geen plan voor nieuwe woonwagenstandplaatsen in Smallingerland. Dat antwoordde wethouder Eric ter Keurs vorige week dinsdag op vragen van D66 in de raadsvergadering.

Volgens D66-raadslid Roy Postma had het college de gemeenteraad direct moeten informeren, zodra duidelijk werd dat het opstellen van een gedragen plan niet op tijd zou lukken. Hij stelde de vragen toen hij van betrokken bewoners te horen kreeg dat het plan niet voor de zomer gereed komt.

Het onderwerp is erg gevoelig en speelt al ruim twintig jaar in Smallingerland. Nadat D66 vragen stelde, volgden er ook vragen van de ChristenUnie, PvdA en de SP.

In december drongen op initiatief van D66 zeven partijen samen met een amendement aan om zo snel mogelijk nieuwe woonwagenstandplaatsen te realiseren en om nog voor de zomer met een voorstel te komen om in de woonbehoefte te voorzien. Volgens wethouder Ter Keurs neemt het college het onderwerp erg serieus: "Wij delen uw zorgen, maar onze doelen in december waren te ambitieus.".

Roy Postma is verbaasd en verre van blij: "Waarom zijn er vragen nodig vanuit de gemeenteraad voordat het college toegeeft niet te doen wat ze moet doen? Dat is niet hoe het hoort. De inwoners hebben het recht om te weten waar ze aan toe zijn en hebben al te lang gewacht." D66 heeft ook vragen gesteld over hoe het vertrouwen hersteld kan worden in de gemeente. "Zorgvuldigheid staat op dit moment voorop", zegt wethouder Ter Keurs.