De Dijktempel op de dijk bij Marrum wordt opgeknapt.
De Dijktempel op de dijk bij Marrum wordt opgeknapt. Foto: Ingezonden

'Tempeltje van Ids' bij de zeedijk Marrum opgeknapt door Wetterskip Fryslân

MARRUM -Vorige week werd de aarde en gras op het 'Tempeltje van Ids' verwijderd. Wetterskip Fryslân startte daarmee met de opknapbeurt van de Dijktempel op de Waddenzeedijk bij Marrum.

De opknapbeurt is nodig omdat op de onderkant van het stalen dak vlekken zitten die zijn ontstaan door corrosie (aantasting). Eind mei starten de vervolgwerkzaamheden, dat duurt ongeveer vier weken. De aannemer schermt het kunstwerk dan af. Na de grote opknapbeurt kan de tempel weer 25 jaar mee.

Wat gaat er gebeuren?

Het staal van het tempeldak krijgt na een grondige schoonmaakronde een nieuwe coatinglaag. De twaalf palen (kolommen) waar het dak op steunt, worden gelast. Na deze opknapbeurt komt er een nieuwe, tachtig ton zware laag aarde en gras op het dak. Daarmee krijgt de dijktempel zijn oorspronkelijke uiterlijk terug.

Wetterskip plaatste Dijktempel ter ere van 66 km verhoogde dijk

In 1963 begon het werk aan de zeedijk: 66 kilometer moest op hoogte worden gebracht. Na dertig jaar, in 1993, was de dijkophoging klaar. Als herinnering liet het toenmalige Waterschap Fryslân het monument Dijktempel plaatsen. Het kunstwerk is gemaakt door beeldend kunstenaar Ids Willemsma. Het wordt ook wel 'Tempeltje van Ids' genoemd.

Wethouder Andries Bouma opent in Garyp officieel het informatieloket Enerzjyhûs Garyp.