VV Zwaagwesteinde (rood-groen tenue) had geen moeite met VIOD Driesum en blijft titelkandidaat. Foto: Henri van Wieren.

VV Zwaagwesteinde langs VIOD, remise ´t Fean´58

SURHUISTERVEEN - Het middenmootduel tussen 't Fean '58 en SC Veenwouden is geƫindigd in een terecht 3-3 gelijkspel. Beide teams waren veilig en konden daardoor vrijuit spelen. In een open wedstrijd was de thuisclub in de eerste helft de betere ploeg. Na rust was SC Veenwouden de betere ploeg en zodoende konden beide teams vrede hebben met het gelijke spel.

't Fean-trainer Mark Bosma verwoordde het treffend: "In de eerste helft hadden we met 4-1 kunnen voorstaan, maar in de tweede helft hadden we ook met 2-5 kunnen verliezen".

Derbywinst

DE WESTEREEN - Voetbalvereniging Zwaagwesteinde beleefde afgelopen zaterdag een tamelijk eenvoudige middag in de gemeentelijke derby tegen VIOD. Zonder al te veel moeite won de koploper met 3-0. Doordat naaste concurrent Kollum ook won, blijft de situatie aan kop ongewijzigd.

Zwaagwesteinde kwam prima uit de startblokken. Uit een strakke pass van Wymer de Vries kopte Jan Eisma keurig binnen: 1-0. Naarmate de eerste helft vorderde kroop VIOD steeds meer uit haar schulp en met name via de rappe Nykle van der Valk kwamen de blauwhemden er af toe gevaarlijk uit. Tien minuten na rust volgde dan toch de logische en verdiende 2-0. Jan Eisma stuurde Wymer de Vries weg en die mocht, ondanks het vlagsignaal van de Driesumer assistent, door van arbiter Bulthuis. De Vries behield het overzicht en stelde Lieuwe de Roos in staat om de score te verdubbelen.

En even later was het definitief beslist toen De Vries bij de tweede paal het laatste zetje gaf na een vrije trap van De Roos: 3-0. Beide ploegen geloofden het wel, Zwaagwesteinde kreeg nog wel wat mogelijkheden, terwijl VIOD nog een doelpunt zag afgekeurd. Opwindend werd het echter niet meer op sportpark de Wieken. En passant haalde de thuisploeg met deze zege ook nog even de derde periode binnen waarmee men is verzekerd van deelname aan de nacompetitie.

Met nog twee wedstrijden te gaan heeft Zwaagwesteinde twee punten voorsprong op Kollum, terwijl Leovardia na de nederlaag van afgelopen zaterdag definitief is afgehaakt. Mocht Zwaagwesteinde zaterdag winnen bij Twijzel en Kollum dat niet doen bij Rijperkerk, dan kan de vlag in top. Maar dat dat eerste een lastig karwei zal worden, bewezen de mannen van ex-Zwaagwesteinde trainer Johannes Douma vorige week door Kollum op een gelijkspel te houden. Aanvang in Twijzel is normaliter 15.00 uur, al kan dat doordat de laatste twee competitieronden gelijktijdig worden afgewerkt ook 14.30 uur zijn.