Heeft iedereen gelijke kansen?

DRACHTEN - Op dinsdag 21 mei houdt Filosofisch Café Drachten zijn laatste bijeenkomst. Na een inleiding van filosoof drs. Edward van der Tuuk, kunnen de aanwezigen met elkaar in debat. De inleider begeleidt de discussies.

Het thema van de avond is meritocratie en (on-)gelijkheid. Er wordt beweerd dat in Nederland iedereen gelijke kansen heeft: we leven in een zogenaamde meritocratie. In een meritocratische samenleving verdient een ieder overeenkomstig zijn verdienste.

Zij die meer investeren, beter hun best doen en harder werken verdienen daarvoor en daardoor een beloning. Voorwaarde is: gelijke startkansen voor iedereen. Maar wat betekent dat in de praktijk? Critici stellen dat de meritocratie leidt tot grotere ongelijkheid, groeiende onvrede en meer steun voor populistische partijen. Hoe hier mee om te gaan?

Drs. Edward van der Tuuk studeerde Sociale filosofie, wetenschap en samenleving en ethiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verzorgt cursussen voor de HOVO / Senioren-academie, de U3L, en de ISVW en de ISVW.

Brede School De Drait

De bijeenkomst vindt plaats in de Brede School De Drait in Drachten (Flevo 190) en begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). De entree bedraagt € 8,00 (inclusief consumpties). Jongeren betalen € 5,00.

Organisatie: Filosofisch Café Drachten, zie www.filosofischcafedrachten.nl