Voor het symposium geeft het Frysk Leerorkest met het Frysk Jeugdorkest een concert.
Voor het symposium geeft het Frysk Leerorkest met het Frysk Jeugdorkest een concert. Foto: Janita Baron

Symposium 'Muziek en brein' bij De Wâldsang

SURHUISTERVEEN Op zaterdag 25 mei organiseert cultuurcentrum de Wâldsang een symposium over het belang van muziek in de ontwikkeling van het kind. Speciale gast is neurowetenschapper en musicus Ben van Cranenburgh, schrijver van het boek 'Muziek en brein'.

Ben van Cranenburgh geeft een lezing in twee delen. Het eerste deel 'Muziek, een Hoofdzaak' gaat over het belang van muziek voor de ontwikkeling van het brein en de persoonlijkheidsvorming van kinderen. Het tweede deel 'Leren met het brein', gaat over leerstrategieën. Vragen als 'Hoe wordt muzikale informatie verwerkt? en 'Welke oefenmethodes zijn effectief?' staan hierin centraal. Er zijn panelleden aanwezig uit onderwijs, cultuur en politiek. Aanwezigen kunnen reageren, vragen stellen en in gesprek gaan.

Dit symposium is een van de activiteiten van cultuurcentrum de Wâldsang naar aanleiding van het eerste lustrum. Want vijf jaar geleden sloeg een groep muziekdocenten de handen ineen om coöperatie cultuurcentrum de Wâldsang te vormen. Hiermee bleven Achtkarspelen, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân (Kollumerland) en Tytsjerksteradiel verzekerd van kwalitatief goed muziekonderwijs, nadat stichting streekmuziekschool de Wâldsang door bezuinigingen haar werk moest staken. Momenteel worden er lessen gegeven aan zo'n 4000 basisschoolleerlingen op 60 scholen en zo'n 1100 vrijetijdsleerlingen.
Het symposium is in de Lantearne, Jan Binneslaan 49, Surhuisterveen. Aanvang 19.00, tot ongeveer 21.00 uur. Mensen uit onderwijs, cultuur en politiek, ouders van leerlingen en andere belangstellenden zijn welkom. Vooraf is een concert van het Frysk Leerorkest met het Frysk Jeugdorkest te bezoeken. Informatie/aanmelding: www.cultuurcentrumdewaldsang.nl.