Jappie de Vries (links) en Bauke Ykema van installatiebedrijf Kobus bij de nieuwe warmterugwininstallatie in huize Albada in Garyp.
Jappie de Vries (links) en Bauke Ykema van installatiebedrijf Kobus bij de nieuwe warmterugwininstallatie in huize Albada in Garyp. Foto: Actief Media

Enerzjyhûs startsein project aardgasvrij Garyp

GARYP - Met 1900 inwoners, 603 woningen en een gedreven gemeenschap gaat Garyp voor 'duor sumens'. Er is nu It Enerzjyhûs, dat de bewoners zal helpen van het aardgas af te komen. En de eerste bestaande woning wordt momenteel 'aardgasvrij' gemaakt.

Er is al een energiecoöperatie die een 'zonneweide' met 27.000 zonnepanelen op de voormalige vuilstort bij Gariperhoeke exploiteert. De gemeente Tytsjerksteradiel en de Enerzjykooperaasje Garyp (EKG) zetten alle zeilen bij om binnen vijf jaar 80 tot 90 procent van alle woningen in Garyp van het aardgas af te koppelen. De gemeente krijgt hiervoor een bijdrage van 5,5 miljoen euro uit het rijksprogramma proeftuinen voor aardgasvrije, bestaande wijken.

Jacob Miedema is projectleider. "De earste wenten yn Garyp geane dit jier fan it ierdgas ôf", vertelt hij. "It 'all electric' meitsjen fan de wenningen is de meast helbere opsje. Mei de opwekte stroom, ôfkomstich fan ús eigen sinnepark 'De Griene Greide' kinne wy foldwaande griene stroom leverje oan alle wenningen."

Rijkssubsidie maakt het voor woningeigenaren extra aantrekkelijk om te investeren in maatregelen die het gas vervangen. De familie Albada in Garyp laat momenteel medewerkers van installatiebedrijf Kobus werken aan het aardgasvrij maken van het huis aan Koutenburg 46. "Der wurdt in luchtwaarmtepomp ynstallearre, der komt flierferwaarming en in waarmteweromwinfentilator", vertelt Foppe Albada. Als de klus geklaard is, wordt dit één van de vier 'modelwoningen' in Garyp.

It Enerzjyhûs is gevestigd in het voormalige pand van de Rabobank in Garyp. Er is informatie over warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen en HR++ glas en isolatie. It Enerzjyhûs is in elk geval open op woensdagmddag en vrijdag overdag.