Henk Regts werd met zijn praam de Swarte Swan (thuishaven De Veenhoop) eerste in de competitie Fryske Boerepreamsilen 2018. Aanstaande zaterdag doet de Nij Beetster mee aan de proloog op de Burgumer Mar.
Henk Regts werd met zijn praam de Swarte Swan (thuishaven De Veenhoop) eerste in de competitie Fryske Boerepreamsilen 2018. Aanstaande zaterdag doet de Nij Beetster mee aan de proloog op de Burgumer Mar. Foto: Actief Media

Strijd Boerepreamsilen en workshops watersport

EASTERMAR/ROTTEVALLE - Twee Friese zeilverenigingen organiseren jaarlijks een competitie Fryske Boerepreamsilen in Zuidwest-Fryslân. Diverse deelnemers wonen rondom de Burgumer Mar en de Leyen. Zij wilden graag eens een wedstrijd in hun eigen woonomgeving. Zaterdag 18 mei is daarom de proloog van de competitie op de Burgumer Mar. Zondag kan het publiek allerlei watersporten uitproberen op de Leyen.

De organisatie is in handen van Watersportvereniging Tusken Mar en Leyen in Eastermar. Festiviteiten rondom deze proloog van de competitie Fryske Boerepreamsilen zijn op de Komerk in Eastermar, zaterdag van 9.30 tot 17.30 uur.

Het palaver begint 9.30 uur, waarna men om 10.00 uur vertrekt voor de eerste wedstrijd op de Burgumer Mar en om 13.00 uur voor de tweede. Het publiek kan gratis mee naar het wedstrijdwater. Er wordt gezeild in een klasse met originele pramen, een klasse 'nije preamen' en een klasse BM-ers. Om 15.00 uur is er nog een derde wedstrijd voor de pramen, vertrek 14.30 uur. Om ongeveer 17.00 uur is prijsuitreiking.
Zondag 19 mei kunnen belangstellenden deelnemen aan workshops zeilen, kanovaren, suppen en windsurfen. Deze workshops voor het publiek zijn bij Paviljoen De Leijen aan de Bildreed bij Rottevalle. Er zijn drie ronden die ieder een uur duren, om 13.30 uur, om 14.45 uur en om 16.00 uur. Kosten € 2,00; opgave vanaf 13.00 uur; zwemdiploma verplicht.

Pramen werden in de 19e en eerste helft 20e eeuw gebruikt door boeren voor het vervoer van koeien, melkbussen, paarden, groenten, fruit, aardappelen, bieten of mest. Ook door skûtsjeschippers aangevoerde goederen, zoals turf of terpaarde, werden met de kleinere pramen naar het achterland gebracht.

De pramen werden gebouwd als 'tussendoor-klus' als een scheepswerf geen skûtsjes te bouwen had. De meeste houten pramen zijn verloren gegaan. De latere, ijzeren geklonken exemplaren worden nu gebruikt als zeilschip. Ook wordt gevaren met nieuwe pramen. De zeilverenigingen die zich inzetten voor het behoud van de scheepjes zijn 'De Fryske Boerepream' (DFB) en 'De Nije Sylpream'.