Wethouder Andries Bouman aan het woord tussen afvalcontainers. Op de achtergrond links Anja Haga.
Wethouder Andries Bouman aan het woord tussen afvalcontainers. Op de achtergrond links Anja Haga. Foto: Actief Media

Tytsjerksteradiel: afval wordt grondstof

LYTSE GEAST (TYTSJERK) - Volgend jaar moet de hoeveelheid restafval die gemiddeld per persoon in Tytsjerksteradiel door de gemeente wordt ingezameld, worden verkleind van 136 kilo naar 100 kilo.

Vervolgens moet in 2025 nog maar 30 kilo restafval gemiddeld per persoon per jaar worden ingezameld. Dat gaat dan nog naar de REC in Harlingen om door Omrin te worden verbrand. Op langere termijn moet alle afval herbruikbaar zijn als grondstof.
Dat is het streven van Tytsjerksteradiel, woensdagavond verwoord door CU-raadsid Jantsje van der Veen en wethouder Andries Bouwman, tijdens een bijeenkomst van de ChristenUnie in zorgboerderij Stay & Pray in Lytse Geast. De gemeenteraad zal de plannen nog bespreken, waarschijnlijk donderdag 20 juni.

Het eerste deel van de bijeenkomst stond in het teken van de Europese verkiezingen. Kandidaat nummer 3 op de gecombineerde lijst van ChristenUnie en SGP is Anja Haga uit Dokkum. Zij pleitte voor een Europees verbod op plastic verpakkingen, 'wegwerp-plastic' zoals zij het noemt. Haar tweede punt: onderzoek de relatie tussen plastic en gezondheid en tot slot: werk aan betere bioplastics en sneller biologisch afbreekbaar plastic.