Advocaat Janny van Vonderen, oftewel Zij de Advocaat.
Advocaat Janny van Vonderen, oftewel Zij de Advocaat. Foto: Mark Prins

Zij de Advocaat: "Hard op inhoud, zacht op omstandigheden"

BURGUM - Janny van Vonderen is advocaat. De geboren en getogen Burgumse is bekend onder de naam Zij de Advocaat en gespecialiseerd in familie- en arbeidsrecht.

"Het feit dat wij gerechtelijk mogen procederen, onderscheidt advocaten van juristen", vertelt ze als we haar vragen naar specifieke beroepskenmerken.

Advocaat word je niet zomaar. "Je moet je studie rechten afronden mét civiel effect. Dat wil zeggen dat je rechtenstudie voldoet aan de toelatingseisen voor de advocatenopleiding. Een groot deel van die opleiding gaat over procesregels. Hoe stel je een dagvaarding op? Hoe een verzoekschrift? Welke gedragscode geldt er voor advocaten? Wat mag je wel en niet zeggen in een pleidooi?"

"Je kunt als advocaat het verschil maken voor je cliënt door betrokkenheid in de voorbereidingsgesprekken en je woordkeus in de rechtszaal. Tijdens de zitting vestig ik de aandacht op de feiten en omstandigheden die er toe doen voor de juridische beoordeling. Voor een cliënt is alles belangrijk, maar voor het inzichtelijk maken van wat er toe doet voor de beoordeling door de rechter moet de focus liggen op zaken die de juridische casus ondersteunen. Te veel informatie leidt af. Het is een afweging waarbij ook van belang is dat de rechter nog op grond van redelijkheid en billijkheid tot een oordeel kan komen."

Aan de grote verantwoordelijkheid van advocaten gaat een langdurig opleidingstraject vooraf: "Als afgestudeerd advocaat werk je nog drie jaar onder begeleiding van een patroon, een ervaren advocaat die de advocaat-stagiair (zoals je dan wordt genoemd) introduceert in de wereld van de advocatuur. Tijdens de opleiding leer je stukken schrijven en methoden om iemand te vertegenwoordigen, maar het vak zelf leer je in de praktijk."

Iemand met de opleiding mag pas werken als advocaat als hij/zij is ingeschreven op het tableau van de Nederlandse Orde van Advocaten waarvoor een eed moet worden afgelegd. "Om ingeschreven te blijven, moet een advocaat zich houden aan de beroepsethiek en jaarlijks twintig nieuwe opleidingspunten halen. Doet iemand dat niet, dan wordt hij tuchtrechtelijk aangesproken, met schorsing of uitschrijving als mogelijk gevolg."

'Zij de Advocaat' heeft zich inmiddels gespecialiseerd in familierecht, scheidingsrecht en arbeidsrecht. Conflictbemiddeling is een groot onderdeel van Janny's werk. "Een gedragscode voor advocaten stelt dat een minnelijke regeling gaat boven het procesrecht. Iedere advocaat heeft met de eed beloofd, onnodig procederen te voorkomen. Daarom zoek ik altijd naar het gemeenschappelijke belang in een zaak. Waar is consensus mogelijk? Die onderdelen benut ik voor een positief eindresultaat. Alleen de tegenstrijdige belangen dienen juridisch te worden afgewogen, zodat aan alle betrokkenen recht wordt gedaan."

Dit geldt zowel voor familierecht - waarbij boedel gescheiden moet worden en rondom kinderen een omgangsregeling tot stand gebracht - als voor arbeidsrecht waarbij een werkgever en een werknemer in conflict raakten. "Een werknemer kan veel prettiger verder als het conflict in redelijkheid wordt opgelost. Nu is het vaak zo dat een werkgever met 1-0 voor staat, omdat hij beschikt over een juridisch adviseur, en de werknemer aan het kortste eind trekt. Als advocaat kijk ik wat de rechten en verplichtingen zijn van de werkgever en de werknemer. Ik kan dan met de werknemer bespreken hoe deze zich het beste kan opstellen in de situatie. Zo ontstaat een goede basis voor overleg en onderhandeling. Ik vat mijn manier van advocaat zijn daarbij samen met de woorden 'hard op de inhoud en zacht op de omstandigheden'."

Zij de Advocaat | Meern | 030-2620260 |
www.zijdeadvocaat.nl