Wethouder Tytsy Willemsma bij een informatiebord over het te vernieuwen stationsplein, dat 'dielde romte' moet worden.
Wethouder Tytsy Willemsma bij een informatiebord over het te vernieuwen stationsplein, dat 'dielde romte' moet worden. Foto: Actief Media

Stationsplein Hurdegaryp wordt 'Vlaskamp-achtig'

HURDEGARYP - Het nieuwe plein bij het nog te vernieuwen treinstation van Hurdegaryp moet geïnspireerd worden op tuinontwerpen van Vlaskamp: ronde lijnen en veel water en groen. Bestaande bomen maken zoveel mogelijk deel uit van het ontwerp.

Een fiets- en voetgangersbrug boven de nieuwe autotunnel moet zorgen voor een veilige route tussen het nieuwe stationsplein en de wijk Rietlandsvaart. Zowel de bewoners van deze wijk als de scholieren van de toekomstige vestiging van het Tjalling Koopmans College kunnen er van profiteren. Die school komt aan de Reidroas, tussen de bestaande kantoren en de woningen in de wijk.

"It stribjen en de ferwachting is, dat fytsbrêge én tunnel yn septimber dit jier klear binne", aldus projectleider Klaas Boelstra van Tytsjerksteradiel. "De brêge wurdt makke yn opdracht fan de provinsje troch oannimmer Heijmans. De leuningen fan brún corten-stiel wurde yn opdracht makke fan de gemeente."

Op de schets van het vernieuwde stationsgebied staan twee rechthoekige woontorens ingetekend, maar óf die komen, is nog onzeker, zegt wethouder Tytsy Willemsma. "Wy binne hjiroer yn petear mei in projektûntwikkelder." Voor de realisering is ook een wijziging van het bestemmingsplan nodig.

De gemeente wil boven het huidige stationsgebouw een luifel plaatsen, met aan de zuidkant in opvallende letters het woord 'Stationsgebouw'. "It moat de 'húskeamer' fan it doarp wurde", aldus Willemsma. "Der moatte noch definitive ôfspraken oer makke wurde mei NS Vastgoed", merkt Boelstra op.
Volgens wethouder Tytsy Willemsma komt het met de financiering van het plein wel goed. "It hiele projekt kin betelle wurde út it budzjet fan it programma 'Kansen in Kernen'."