Wat weet u over vervuilende auto's?

De kreet 'Diesels niet welkom' is goed bedoeld, maar roept ook veel onduidelijkheden op. Zo weten acht van de tien Nederlanders wel dat oudere auto's 'veel roet' uitstoten, maar vrijwel niemand weet precies om welke auto's het gaat en hoeveel luchtvervuiling ze veroorzaken. Dat blijkt uit het onderzoek dat PanelWizard afnam in opdracht van Toyota.

Welke auto's vervuilend zijn en wat ze uitstoten is onduidelijk. Zo weten negen op de tien Nederlanders niet wat het verschil is tussen de Euro-normen.

Zes op de tien zeggen eigenlijk ook niet goed te weten hoeveel 'vieze' lucht zijn eigen auto uitstoot.

Slechts één op de tien weet wat 'stikstofdioxide' is. Terwijl zeven van de tien ondervraagden inschatten dat NOx (heel) schadelijk is voor de gezondheid en dat oudere auto's naast 'roet' ook relatief veel fijnstof en C02 uitstoten is bij zes op de tien bekend.

Minder luchtvervuiling, maar hoe dan?

Acht op de tien Nederlanders vinden het goed dat er iets gedaan wordt aan het verminderen van luchtvervuiling in en rond steden. Negen op de tien ziet (uiteindelijk) wel wat in de overstap naar elektrisch, maar dat is nu nog veel te duur voor de meeste mensen. Diesels inruilen voor nieuwe of gebruikte hybrides is een goede oplossing volgens zeven op de tien Nederlanders. Deze vinden ze veel minder vervuilend, heel zuinig én wel betaalbaar.

Diesel meer NOx dan 166 hybrides

De Euro-normen voor luchtvervuiling van auto's worden telkens strenger. Volgens de huidige Euro 6 norm uit 2014, mag een auto maar 80 milligram NOx per kilometer uitstoten. (NOx is de verzamelnaam voor stikstofmonoxide (NO) en stikstofdioxide (NO2).

Volgens de oudere Euro 3 norm mochten auto's nog 500 milligram NOx per kilometer uitstoten. Het verschil van Euro 3 auto's met moderne hybrides is nog veel groter. Een moderne hybride stoot nog maar 3 milligram NOx uit per kilometer. Oftewel 1 oude Euro 3 diesel stoot evenveel NOx uit als 166 moderne hybrides. Terwijl veel oude diesels in de praktijk nog vele malen meer NOx uitstoten.

Ruim 300.000 sterk vervuilende auto's

Diesels die binnen de Euro 1 tot en met 4 norm vallen, mogen nu al veel steden niet meer in. Op dit moment rijden er nog ruim 300.000 van zulke oude, relatief sterk vervuilende dieselauto's rond in Nederland. Daarnaast rijden er ook nog diverse oudere benzine-modellen rond die nog veel NOx uitstoten.

Wat zijn de gevolgen van NOx-uitstoot?

NOx is zeer schadelijk voor de gezondheid en wordt gelinkt aan longschade, hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte naast dat het bijdraagt aan de afbraak van de ozonlaag. Deze stof wordt voornamelijk door diesels uitgestoten. Doordat de verbrandingstemperatuur van een dieselmotor veel hoger is dan in een benzinemotor kan stikstof zich binden aan zuurstof en ontstaat NOx.

Toyota sloopt vieste auto van Nederland

Op 18 mei sloopt Toyota de vieste auto van Nederland, die de meeste roet en fijnstof uitstoot. Iedereen kan tot 13 mei zijn 'vieze' oude auto opgeven via www.toyota.nl/we-want-your-diesel.

Tijdens het sloopevent wordt 'live' onderzocht en bekendgemaakt wie uit de top tien van de meest vervuilende auto's een compleet nieuwe Toyota Hybrid wint.