Ben van Cranenburgh schreef het boek 'Muziek en brein'.
Ben van Cranenburgh schreef het boek 'Muziek en brein'. Foto: Ingezonden

Symposium Muziek en brein in onderwijs

SURHUISTERVEEN - Op zaterdag 25 mei organiseert cultuurcentrum de Wâldsang een symposium over het belang van muziek in de ontwikkeling van het kind. Speciale gast is neurowetenschapper en musicus Ben van Cranenburgh, schrijver van het boek 'Muziek en brein in het onderwijs'.

Ben van Cranenburgh geeft een lezing die bestaat uit twee delen. In het eerste deel 'Muziek, een Hoofdzaak' legt hij uit hoe belangrijk muziek is voor de ontwikkeling van het brein en de persoonlijkheidsvorming van kinderen. In het tweede deel 'Leren met het brein', gaat hij in op leerstrategieën. Vragen als 'Hoe wordt muzikale informatie verwerkt? en 'Welke oefenmethodes zijn effectief?' staan centraal.

Dit symposium is een van de activiteiten die cultuurcentrum de Wâldsang organiseert naar aanleiding van haar eerste lustrum. Vijf jaar geleden sloeg een groep docenten de handen ineen om coöperatie cultuurcentrum de Wâldsang te vormen. Hiermee bleven Achtkarspelen, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân (Kollumerland) en Tytsjerksteradiel verzekerd van kwalitatief goed muziekonderwijs, nadat stichting streekmuziekschool de Wâldsang door bezuinigingen haar werk moest staken.

Voorafgaand aan het symposium is de slot uitvoering van het Frysk Leer Orkest. Dit basisschoolproject voorzag kinderen een jaar lang van instrumentale les en treedt nu op.

De activiteiten vinden plaatst in de Lantearne, Jan Binneslaan 49 in Surhuisterveen. Het concert is van 17.00 tot 18.00uur, het symposium begint om 19.00 uur. Mensen uit onderwijs, cultuur en politiek, ouders en andere belangstellenden zijn welkom. Aanmelding vooraf via www.cultuurcentrumdewaldsang.nl.